Istrancalarda ÇED Gerekli Değildir kararı iptal

Yargı’dan Istrancalar için sevindiren karar..

 

          Nükleer santralın oluşturduğu gündemle endişelenen Istrancalar’da,   Kırklareli merkeze bağlı Çukurpınar Köyü Kalker Ocağı Kırma-Eleme Tesisi için  Mahkemenin verdiği iptal kararı,  yaşamı savunanların yüreklerine su serpti.

Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün web sayfasında  11.12.2014 tarihinde  yapılan duyuruda;

KIRKLARELİ ili MERKEZ, ilçesi ÇUKURPINAR KÖYÜ mevkiinde yapılması planlanan KALKER OCAĞI ALAN GENİŞLEMESİ VE KAPASİTE ARTIRIMI, KIRMA-ELEME TESİSİ projesi ile ilgili olarak KIRKLARELİ Valiliği tarafından “ÇED Gerekli Değildir Kararı Verilmiştir” denildi.

Karar köyde tepkiyle karşılandı. Köyde yaşayanlar bu kararı Kırklareli şehir  meydanında Davul Çalarak Protesto etti. Kırklareli şehir merkezinde yapılan bu protestoya Kırklareli’de ki STK ların yanı sıra  Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent hukuku Komisyonu Üyeleri de destek vermişti.

Yaşam alanlarını korumak için, “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı  Çukurpınar Muhtarı Yaşar GERİ tarafından dava açıldı.

Edirne İdare Mahkemesinin verdiği karar köyde ve Istrancalar’da Yaşam savunucuları tarafından,gelecek adına umut verici bir karar olarak değerlendirildi.

Edirne İdare Mahkemesi, Kırklareli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü  tarafından verilen “Çevresel Etki Değerlendirilmesi Kararında” hukuka uyarlılık bulunmadığını, keşif ve bilirkişi incelemesine de gerek görülmeyerek, dava konusu işlemin iptaline oy birliği ile karar verdi.

Köy halkı 2 yıldır mücadele ediyordu.

Aynı bölgede, firma tarafından   04/07/2013  tarihinde  Köy Muhtarlığına bilgi verilmeden patlama yapılmış, Muhtarlığın itirazları ve suç duyurusu ardından, yaşananların Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletilmesini müteakip, İlgili Firmaya da 2872 sayılı çevre kanunu gereğince 16,929 TL para cezası uygulanmıştı.

 

Çukurpınar Köyünde 5 Haziran Dünya Çevre Günü..

 

5 Haziran 2015 tarihinde köyün haklı mücadelesine destek vermek için Dünya Çevre Gününde Köy kahvesinde oldukça farklı bir etkinlik düzenlendi.

 Farklı Bir Dünya Çevre Günü Etkinliğine, Bulgaristan Istranca Park Eski Directörü Petko NANCHEV ve Sofya Avcılık ve Balıkçılar Birliği Eksperi Dimitar NANCHEV ,  Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker, TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi Av. Bülent KAÇAR, Kırklareli Barosu Çevre Komisyonu üyesi Av. Burak Uğur GÜLBAY, DAYKO Vakfı Kurucu Başkanı Nusret TÜRKKAN, DAYKO Kırklareli temsilcisi Göksal ÇİDEM, Kırklareli TMMOB  İKK  ve ZMO İl Temsilcisi Erol ÖZKAN ile Kırklareli Kent Konseyi Bileşenleri ve Armağan Köyü  Muhtarı Recep DAL,  ile köylülerin katılımıyla dünya çevre gününde, yerelde yaşayanlar  süreç hakkında  bilgilendirilmişti.

Toplantıya katılan Hukukçular, Meslek Odası, dernek ve Vakıf temsilcileri, dava süreci boyunca, davayı  her aşamada yakından takip ederek, Muhtarlık ile bilgi paylaşımında bulundular.

          Köy Muhtarı, Yaşar GERİ, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Kırklareli İl Temsilciliğinde,   kendilerine destek olan,  Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonuna, Kırklareli Barosu  Çevre Komisyonuna, TMMOB İK’ ya, ZMO Kırklareli İl Temsilciliğine, Kırklareli Kent Konseyine, Doğal Yaşamı Koruma Vakfına,  Bulgaristan’dan gelen misafirlere, Armağan Köy Muhtarlığına  teşekkür etti.

          Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak için  her zaman mücadele edeceklerini belirtti.

Göksal ÇİDEM

DAYKO VAKFI  KIRKLARELİ İL TEMSİLCİSİ

Bu Haberin Kaynağı : Göksal ÇİDEM
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi