ISTRANCALARDA ÇEVRE GÜNÜ

Istrancalarda Farklı Bir 5 Haziran Dünya Çevre Günü Etkinliği..

 

Kırklareli Kent Konseyi Çevre Tarım Çalışma Gurubu, TMMOB İKK ve DAYKO Vakfı işbirliğince hazırlanan 5 Haziran Dünya Çevre Günü Etkinliği Merkeze Bağlı Çukurpınar Köy Kahvesinde yapıldı.

Yapılan sohbet ve bilgilendirme toplantısına  Bulgaristan Istranca Park Eski Directörü Petko NANCHEV ve Sofya Avcılık ve Balıkçılar Birliği Eksperi Dimitar NANCHEV katıldı.

 Bulgaristan’dan gelen katılımcıların yanı sıra,  Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker, TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi Av. Bülent KAÇAR, Kırklareli Barosu Çevre Komisyonu üyesi Av. Burak Uğur Gülbay, DAYKO Vakfı Kurucu Başkanı Nusret TÜRKKAN, DAYKO Kırklareli temsilcisi Göksal Çidem, Kırklareli TMMOB  İKK  ve ZMO İl Temsilcisi Erol ÖZKAN ile Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri ve muhtarlar ile köylülerin katılımıyla dünya çevre gününde bilgilendirme  ve yaşanan süreçlerle ilgili  sohbet etkinliği gerçekleşti

Kaynarca Belediye Başkanı Serdar TÜRKER  Dünya 5 Haziran  Çevre Gününde Kaynarca Beldesinde tarım alanlarında yapılmak istenen hafriyata karşı direnişin  ardından iş makinalarının beldeyi terk ettiğini, Yaşam alanlarını korumak için her aşamada birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulduğunu, haklı mücadelelerinde verdikleri destekten dolayı TBB Kent ve Çevre hukuku Komisyonu üyesi Av.Bülent KAÇAR’a teşekkür etti.

Istranca Park Directörü Petko NANCHEV ise Istrancaların Bulgaristan tarafında kalan bölümünde 1995 yılından buyana  yapılan çalışmaları anlattı. Istrancaların Doğal Ormanlarında Avrupa’da   metre kareye düşen  en fazla canlı sayısı olduğuna dikkat çekti.

 Sofya Avcılar ve Balıkçılar Birliği Eksperi Dimitar NANCHEV  doğal yaşamda denge bozulduğunda türlerin yok olduğunu, bu türleri tekrar yaşatmanın mümkün olmadığını  söyledi.

Orman alanlarında ki faaliyetlerin ve bilinçsiz avcılığın  yaban hayvanlarının yaşam alanlarını terk etmesine neden olduğunu, bu hayvanların yeni yerlere uyum sağlayamadığından  yok olmayla karşı karşıyadır dedi.

Avcılık yapılan alanlarda vurulan hayvanlar arasın büyük çoğunluk genç hayvanlarda ise sorun olmadığını, ancak  vurulanlar orta yaşlı hayvanlar ise avcılığın durdurulmasını, yoksa türlerin yok olacağını belirtti.

Kırklareli Barosu Çevre Komisyonu üyesi Av. Burak Uğur Gülbay, köye 1 km mesafede yapılma istenen madencilik faaliyetine karşı, Çukurpınar köyünün Avukatı olarak mücadele edildiğini, ve süreç hakkında köylülere neler yapıldığını, bundan sonra neler yapılacağını anlattı. Gelen sorulara cevap verdi.

Türkiye Barolar Birliği  Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi Av. Bülent KAÇAR, Ülkemizin çevre sorunu yaşanan her köşesine ulaşıp, hukuki destek vermeye çalıştıklarını belirterek, “Davaları avukatlar açar, ama halk kazanır “ dedi. Bu yüzdende yaşam alanlarının savunulması için birlik ve beraberliği hiçbir zaman elden bırakılmaması gerektiğini vurguladı.  Köyün haklı mücadelesinde her zaman yanlarında olacaklarını, gelecek nesillere yaşanacak bir dünya bırakmak için mücadeleye her yerde devam edeceklerini söyledi.

Düzenleme komitesi adına söz alan Dr.Erol ÖZKAN   bu tür toplantıların köy kahvelerinde devam edeceğini, konuyla ilgili uzmanların bu tür toplantılara katılacağını belirterek, Çukurpınar köyüne duyarlılıklarından dolayı teşekkür etti.

Köy Muhtarı Yaşar GERİ  katılımcılara köyü adına teşekkür etti. Her türlü zorluklara rağmen mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

 

 

Bu Haberin Kaynağı : Dayko Kırklareli
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi