ISTRANCALAR'DA BAĞ BOZUMU

Kırklareli Belediyesinin destekleriyle, Kırklareli Kent Konseyince düzenlenen  Geleneksel  7. Yayla Bağbozumu etkinlikleri, 19 Eylül 2015 günü    Kırklareli Ahmetçe Köyü Dönmez çiftliğinde yapıldı.  Yapılan etkinliğe Belediye Başkan Yardımcısı, yöredeki üzüm üreticileri, ve Kent Konseyi bileşenleri katıldı.

Açılış ve bilgilendirme konuşmaları ardından, Katılımcılar Dönmez çiftliğinde devam eden bağ bozumuna katıldılar.

Üzüm Kırklareli için oldukça önemli. Geçmişe bakıldığında  Kırklareli İlinin eski adlarından biri Lozengrad’tır. Anlamı Üzüm Şehri’dir.   Balkanlarda üzümle anılan ve bereketli  topraklara adını verecek kadar büyük bir öneme sahipmiş. Evliya Çelebi Seyahatname'sinde Kırklareli'ni şöyle yazmaktadır: “Benzerine az rastlanır yemyeşil bahçeleriyle ünlüdür. Yirmibini aşkın bağ ve bahçesi vardır. Müsellesi (içki), pekmezi ve köftürü (üzüm pekmezi) pek ünlüdür.”  Demektedir.

Mustafa Kemal Atatürk ise 1930 yılında Kırklareli’ ni ziyaret ettiğinde  kendisine ikram edilen  hardaliyeyi beğenir. Milli içecek olması gündeme gelir. Hardaliye  yöreye mahsus üzüm suyuna hardal tohumu  ve vişne yaprakları katılarak elde edilen bir içecektir. Hardal üzümün  fermantasyonunu önlediği için, alkolsüz bir içecektir.

Kırklareli Kent Konseyinin düzenlediği etkinlik tarımsal üretim ve istihdam açısından çok önemlidir. Bunu teşvik etmek amacıyla Üzüm konusunda uzmanlardan oluşan jürinin bölgedeki bağları yerinde inceleyerek, yaptığı değerlendirmeler sonucunda dereceye giren üreticilere çeşitli ödüller verilmesi teşvik ve farkındalık yaratacaktır. 

Jürinin değerlendirmesi sonucu Ödül alan üreticiler

ŞARAPLIK ÜZÜM YARIŞMASI SONUÇLARI         SOFRALIK BAĞ YARIŞMASI   SONUÇLARI

 

1

Remzi KOCA

Üsküp

1

 

Murat HÜREN

 

Kızılcıkdere

2

İsmail KAYA

Bayramdere

2

 

İsmet DAĞ

 

Kızılcıkdere

3

Hakkı KAYA

Bayramdere

3

 

Özcan KÜÇÜKTAŞ

 

Kızılcıkdere

4

Fahrettin TALİH

Deveçatağı

4

 

Nurhan Cemal ÜSTÜNDAĞ

 

 

Deveçatağı

 

Anavatanı  Türkiye ve Kafkasya bölgesi olan Üzüm, En eski meyve türüdür.  Ülkemizde yaklaşık 1,000 çeşit üzüm olmasına rağmen  bunun 50-60 adedi ekonomik değere sahiptir.

Dünyada üretilen üzümlerin çok büyük bir kısmı Şarap olarak tüketilirken  kalanlar ise kuru üzüm ve yaş olarak ta sofralık olarak tüketilmektedir.

Şaraplık üzüm açısından Türkiye, İspanya, Fransa ve İtalya’nın ardından dördüncü sırada, dünyada bağ arazisi yönünden de dördüncü sıradadır. Ancak İspanya, Portekiz ve İtalya’da üretilen üzümlerin %90’ı şaraba dönüşürken, Türkiye’de bu oran % 2’de kalmaktadır.

Kaynak: http://www.mfa.gov.tr/uluslararasi-bag-ve-sarap-orgutu-_oiv_-ve-ab-

Dünyada yılda 50 milyar litre şarap üretiliyor. Üzümün vatanı olan Türkiye’nin payı ise sadece binde 15 civarında. Yüzde 1 bile değil.. Türkiye, Fransa’nın ardından dünyanın 2’nci büyük üzüm ekim alanına ( 8.120 km2) sahip. Yıllık 150 milyar dolarlık dünya şarap ihracatından aldığımız pay ise sadece 10 milyon dolar düzeyinde. Oysa Türkiye bunu 100 kat artırabilecek olanaklara ve topraklara sahip. Komşumuz Bulgaristan bile bizden 3 kat fazla ( 200 milyon litre), Bu rakamlar komşularımızın, üzümün anavatanı Türkiye’den, şarap üretiminde ve ihracatında açık ara önde olduklarını gösteriyor. Fransa’nın, savunma sanayinden sonra en büyük 2’nci ihraç kalemini, 7 milyar Euro ile şarap endüstrisi oluşturuyor.

Tüm bu rakamlara bakıldığında,  üretim, işleme ve tüketim miktarlarında  dünya ortalamasının çok gerisindeyiz.  

Uygulanan politikalara bakıldığında ise gidişat  çok daha kötü. Kırklareli üzüm üretimi için dünya üzerinde ideal topraklara sahipken, Resmi verilere bakıldığında  İl sınırları içerisinde 4 üzüm işleme tesisi varken, 78 madencilik faaliyeti yürütülmektedir. Istrancaların temiz havası, suyu ve bereketli toprakları üzerinde yürütülen vahşi madencilik, dünyada ki örneklerine bakıldığında tarımsal üretime büyük bir darbe vurmaktadır.

Dünya ile kıyasladığımızda, onlar verimli topraklarında üzüm   üretip milyarlarca gelir elde ederken,  biz ise plansız bir şekilde, geleceği düşünmeden verimli toprakları   tüketiyoruz.

1 Cm Tarım toprağı, yaklaşık 600-700 yılda oluşuyor, tarımın da en az 30 cm yapıldığı düşünülürse,  günlük çıkarlar için, 20-30 bin yıl sonrasını yok ediyoruz.

 

Göksal ÇİDEM

DOĞAL YAŞAMI KORUMA VAKFI

KIRKLARELİ İL TEMSİLCİSİ

 

 

 

Bu Haberin Kaynağı : Göksal Çidem
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi