Danimarka rüzgar projelerini durdurdu

 

deadminks

Sağlık Endişesi: Rüzgar enerjisi  insanlar ve hayvvanlar için ne kadar tehlikelidir?

“Welt am Sonntag”ın bildirdiğine göre, bu soru Danimarka’da rüzgar santrallerinin yapımını neredeyse durma noktasına getirdi. Almanya’da da rüzgar enerjisi projeleriyle ilgili şüpheler artmakta.
Danimarka rüzgar enerjisi teknolojisinde öncü bir ülkedir ve ulusal enerji kapasitesinin yüzde 39’dan fazlasını rüzgar enerjisinin oluşturduğu bu ülke bu alanda dünyanın öncü ülkesidir. Ancak bununla birlikte, bu gelişim düşmektedir.

Hayvanlar öldürülmek zorunda kalındı

Rüzgar enerjisi ile ilgili artan bu şüpheciliğin başlangıç noktası, 2013 yılı sonunda Danimarka Vildbjerg’de bir vizon çiftliğinde meydana gelen kazaydı. Çiftliğin arkasındaki santralin ilk çalışmasında bile hayvanlar huzursuzlanmaya başladı. Ertesi sabah santral çalışmayı durdurduğunda, hayvanların 100’den fazlasında derin yaralar vardı, ki bu da onların öldürülmesine sebep oldu.
Sağlık üzerindeki sonuçları hakkında yapılan devlet soruşturması bu konuda rehberlik sağlayacak.
Rüzgar türbinlerinden gelen infrasound (sesötesi) hayvanları çıldırtabilir mi? Ve dolasıyla, insanların sağlığını da riske atabilir mi?  Danimarka’da çevre bilinci hakkındaki belirsizlik hiç bu kadar fazla olmamıştı.

Infrasound’ın (Sesötesi) sağlığa etkileri araştırılacak

Danimarka Rüzgar Endüstrisi Birliği Başkanı Jan Hylleberg’in söylediğine göre, “Die Welt”e nazaran Danimarka belediyelerinin çoğunluğu yeni rüzgar santralleri planlarını askıya aldı. Infrasound’un (sesötesinin) sağlığa etkileri hakkında devlet çalışmaları tamamlanana kadar beklemek istiyorlar. 2013’te yeni rüzgar türbinleri neredeyse toplam 700 megawatt kapasitedeyken, bu değer geçen yıl sadece 67 megawatt idi.
Almanya’da da bunlarla ilgili şüpheler artmakta.

Almanya’da şüpheler hızla artıyor

Danimarka’da rüzgar enerjisi gelişimine ilişkin son çekinceler, giderek Almanya’yı da etkiliyor. Şu an “dünya”ya göre 500’den fazla rüzgar enerjisi projesi girişimi var ve rüzgar türbinleri sadece doğayı etkilemekle kalmıyor.
Bu konudaki eleştirmenler rüzgar türbinlerinin havada oluşturduğu sallanmaların sağlık sorunlarına yol açtığını kanıtlayan çalışmaları referans olarak gösteriyor. Bu sebeple, sürekli olarak infrasound’a (ses ötesine) maruz kalan kişiler uyku bozuklukları, baş ağrıları, konsantre olma güçlükleri, kulak çınlaması, bulantı, kalp ritminin bozulması ve anksiyete ile mücadele etmek zorunda kalabiliyorlar.

Her batı rüzgârında hayvanlar birbirlerini ısırarak öldürüyorlar.

Olesen’in 25.000 adet vizonu var. Bu hayvanlar uzun ve alçak ahırlarda yetişiyor. Bu meslek Danimarka’da da çok ünü olmayan bir meslektir. “Benim mantığım şu yönde der Olesen; en azından hayvanlar iyi bakılıyor. Ancak artık hayvanlarında iyi olmadıklarını görüyorum. Ne zaman rüzgar batıdan eserse, dişi hayvanlar yavrularını ısırarak öldürüyorlar. Başka yeni doğan hayvanlar ise anormal doğuyorlar. Olesen’e göre derinden gelen ve insanların duyamadığı rüzgar türbinlerinin ses titreşimleri hayvanları delirtiyor. Evinin arkasındaki dört adet rotor kuleleri, evinden 561 metre uzaklıkta bulunuyor. Danimarka’da rüzgar santralleri evlerin asgari dört kat yükseklikte uzak olmaları öngörülüyor. Bu durumda bu mesafeye sadık kalınmıştır. Ancak bu mesafe şartı hayvan ahırları için geçerli değildir. Bir sonraki rüzgar kolu vizon kafeslerinden 320 metre uzaklıkta. .İlk çiftleşme döneminden sonra 4.500 dişi vizondan 500’ü ya düşük yaptı ya da ölü doğurdu.

Vizon nedir? Vizon hayvanı hakkında bilgi ve vizon resimleri.

Vizon latince karşılığı Mustela vison olarak geçmektedir. Etçiller takımının, Sansargiller familyasından bir memeli hayvandır.

Kuzey Amerika ve Asya’nın kuzey bölgelerinde yaşar. Uzunluğu kuyruğu ile birlikte 35 ile 50 santimetre arasındadır. Rengi, sırtında koyu, karnında ise açık kahverengidir. Kuyruğu püsküllüdür. Mink adıyla taranan kürkleri çok ünlüdür. En değerlileri Kuzey Amerika ve Sibirya’da yetişen vizonlardan elde edilir.

Vizon Resimleri

Vizon

Vizon

Kaynak: Die Welt

Bu Haberin Kaynağı : http://www.cesmeplatformu.org/danimarka-ruzgar-projelerini-durdurdu/
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
BİZİM DE BU ENERJİYE YÖNELİPKULLANARAK VERİMLİLİĞİ ARTIRMAMIZI İSTEMEYENLER BU DEZENFARMOSYONLARI YAPIYOR OLABİLİR.....
BATILILARIN HİÇ BİR SÖZÜNE GÜVENİLMEZ. - 20.04.2015 13:45:18
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi