TERMİK SANTRAL MI…? 60 YIL YOKSULLUK MU..?

TERMİK SANTRAL MI…?  60 YIL YOKSULLUK MU..?

Geçtiğimiz günlerde Kırklareli ÇŞB İl Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda   “KIRKLARELİ il VIZE, ilce Topçu Köyü mevkiinde TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ tarafından yapılması planlanan IV. GRUP LİNYİT KÖMÜRÜ OCAĞI projesi ile ilgili olarak  ÇED Süreci başladığı 15 OCAK 2015 te de Topçuköy’de Halkı Bilgilendirme Toplantısı yapılacağı bilgisi kamuoyu ile paylaşıldı.

Proje Tanıtım Dosyasında Gerekçe alt başlığında ise “83628 ruhsat numaralı sahada, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ile ortak yürütülen çalışmalar çerçevesinde fakir ailelere yapılan kömür yardımı uygulamasında kullanılmak ve ülkemizin enerji gereksiniminin yerli kaynaklardan karşılanması için planlanmaktadır. Projenin konusu; açık işletme yöntemiyle sahadaki ekonomik olarak üretilebilecek linyit kömürünün bulunmasıdır.” Denilmektedir.

TERMİK SANTRAL KURULAMAZ…

Çünkü; 1/100 ve 1/25 binlik çevre düzeni plan hükümlerinde

2.50. Planlama alanı sınırları dâhilinde, bu planda getirilen koşulları karşılayacak ve rehabilite edilerek çevreye duyarlı hale getirilecek mevcut yasal sanayiler  dışında, aşağıda belirtilen ve çevresel kirleticiliği yüksek olan ve/veya çevresel tahribe neden olan sanayi türleri ve kullanımlar kesinlikle yer almayacaktır; hükmü var olup,Kömüre Dayalı Termik santraller bu sanayi türlerinden birisidir.

Projenin Tanıtım Dosyasında  Proje Ömrü alt başlığında ise;

“Proje kapsamında toplam 887,39 hektarlık çalışma alanında toplam 60 yıl süre ile üretim yapılması planlanmaktadır” Deniliyor.

         YOKSULLUK 60 YIL MI SÜRECEK..?

Oysa ki yoksulluğun 60 yıl sürmeyeceği, Kalkınma Bakanlığı  2014-2018 dönemini kapsayacak olan Onuncu Kalkınma Planında,  Türkiye’nin uluslararası değer zinciri hiyerarşisinde üst basamaklara çıkmış, yüksek gelir grubu ül￾keler arasına girmiş ve mutlak yoksulluk sorununu çözmüş bir ülke haline gelmesi amaçlanmaktadır.Denilmektedir.  

Yoksulluk, Bakanlık Programına göre 60 yıl sürmeyeceğine göre, Eğer bölgede ki kömür ile enerji ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor ise,  1/100 ve 1/25 binlik Çevre Düzeni Planlarına aykırılık teşkil etmektedir.

         Kalkınma Bakanlığı aynı planda  “ kirliliğin önlenmesi çalışmalarına, biyolojik çeşitlilik ve doğal kaynakların korunması ile sürdürülebilir kullanımına öncelik verilmesini ve doğal kaynakları sürdürülebilir kullanan bir tarım sektörünün oluşturul￾ması amaçlanmaktadır.

                Kırsal kalkınma politikasının temel hedefi, kırsal toplumun iş ve yaşam koşul￾larının bulunduğu yörede iyileştirilmesidir. Kırsal politikanın genel çerçevesini ise; kırsal ekonominin ve istihdamın güçlendi￾rilmesi, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve yoksulluğun azaltılması, sosyal ve fiziki altyapının iyileştirilmesi ile çevre ve doğal kaynakların korunması oluşturacaktır. 

                Ancak; 83628 ruhsat numaralı toplam 3452,21 ha‘lık alanda  (34,522 Dekar) T.K.İ. (Türkiye Kömür İşletmeleri) Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından IV.Grup Linyit Kömürü Ocağı Projesi işletilmesi planlanmaktadır..  Planlanan alan Hasbuğa, Topçuköy ve Çavuşköy yerleşim ve tarım alanlarını da içerisine almaktadır.  

         Kalkınma Bakanlığı Kırsal politikalarda  çevre ve doğal kaynakların korunarak istihdam yaratılacağını, biyolojik çeşitliliğin korunmasını, doğal kaynakların sürdürülebilir tarım sektörünün oluşturulmasını hedefliyor.

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı ise hazırlanan Kamu Spotu ile  her akşam TV lerde, Tarım alanlarının gelecek nesiller için mutlaka korunacağı duyurusu yapılmaktadır.

         Üstelik, Proje kapsamında çıkarılacak kömürün kalori değeri yaklaşık 1800 - 2000 Kcal/kg. Sosyal yardımlaşma kömürü olarak verilmeden önce 3400 Kcal/kg değerinin sağlanması gerekmektedir. Kömür çıkarıldıktan sonra 25 km mesafede ki Kömür Kırma-Eleme, Yıkama, Kurutma ve Torbalama tesisine gönderilecektir.

Ancak; Kırklareli Valiliği Mahalli Çevre Kurulu  Isınma Amaçlı Kömür Kalori değerleri hakkında verilen 23/10/2012 tarih ve  2012/02 sayılı kararda,  İl ve İlçe Merkezleri için 4000-4600 Cal.dir köyler ve beldeler için ise, 3200 Cal.dir.Dolayısıyla  çıkarılacak kömürden İl ve İlçe merkezinde ki yoksullar faydalanmayacaktır. Sadece  köyler ve beldeler ki yoksullar yararlanacak, Ancak kömürün kalitesi onlar için bile  sınır değerdedir.

Vize Şu anda bile Taş ve Çimento kamyonlarından yola çıkmaya korkan  insanlar, Bu defa kömür kamyonlarının trafiğe katılmasıyla, can ve mal güvenlikleri için ciddi tehdit oluşturacaktır.

Türkiye’de ki 9 sakin şehirden biri olan Vize Uluslar arası statüye sahiptir. Vize tarihte Trakya topraklarında ki ilk Başkenttir. ilçemiz, Trakya’nın tek Cittaslow kenti unvanına sahip Vize’nin varlığı ve ünvanı Uluslar arası platformlarda tartışılır hale gelecektir.

Gelecek nesillerin yaşam alanlarını yok etmeye hiç kimsenin hakkı yok, onlar bunu hak etmiyor.

 

Göksal ÇİDEM DAYKO KIRKLARELİ İL TEMSİLCİSİ 

Bu Haberin Kaynağı : DAYKO
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi