KIRKLARELİ VİZE-DOĞANCA KÖYÜNE 300 DEKAR ALANA KİL OCAĞI..?

BASINA VE KAMUOYUNA

 

Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün web sayfasında  02.12.2014  tarihinde  yapılan duyuruda;

 İlçemiz Vize’ye bağlı Doğanca ve Pazarlı köyleri arasında, Ormanlık alanda Bir firma tarafından, Kil ocağı açılması planlandığı ve bununla ilgili olarak ta 11/12/2014 Tarihinde saat 14:30 da Doğanca köyünde halkı bilgilendirme toplantısı yapılacağı duyurulmuştur.

 

Yılda 1.000.000 ton üretim yapılıcağı dikkate alındığında, şartlar uygun olursa proje alanında yaklaşık 44 yıl üretim planlanıyor

Aylık Hafriyat Miktarı : 21.250 ton

Günlük Hafriyat Miktarı : 817,3 ton

Saatlik Hafriyat Miktarı : 102 ton

Hafriyat işlemleri çalışma süreleri : 8 ay/yıl, 26 gün/ay, 8 saat/gün

Toplam 85,89 Ha’lık ruhsat sahasının yaklaşık 31,8 ha’lık (318 DEKAR) kısmında ocak faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Faaliyet alanı; orman arazisi niteliği taşımaktadır.

 

Bulunduğumuz bölge  geçimini hayvansal üretim ve toprak tarımıyla Sağlamaktadır.  Kil ocağı  hayvancılığı olumsuz yönde tehdit   edecek olup, bölge insanı geçimde acze düşecektir..

Bölgede arıcılık  faaliyetleri sonucu kalitesi yüksek bal elde edilmeye başlanmıştır. Bölge halkının  ekonomik gücünü yükseltmek için arıcılık,  ilgili kurumlarca   teşvik edilmektedir.

Üstelik bölge arıcılıkta mutlak koruma altındadır. Trakya arısı 30/06/2010  Tarih  ve 29 sayılı olurları ile  Tarım Bakanlığı tarafından mutlak korumaya alınmış olup, Yıldız dağlarının tamamına yakınında TRAKYA ARISI  koruma kapsamındadır. Ancak Proje dosyasında Tarım bakanlığının koruma kararından söz edilmemektedir.

Istrancalar Avrupa’nın en önemli doğa alanlarından birisidir.   Trakya topraklarında ilk başkenttir. Vize İlçemiz cittaslow - sakin şehirdir.  Onlarca taş ocağı Vizenin kazandığı bu ünvanı tehdit ederken, yeni açılacak olanlar sakinliği yok edecektir.

Bölge yaban hayatı bakımından oldukça zengindir.  Proje alanı Sülün yerleştirme sahası olup kara avcılığına kapalıdır. Avlanmaya kapatılmış bir alanda, yüzlerce dekar alanda madencilik faaliyeti telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır.

AB’nin Bulgaristan-Türkiye Sınır ötesi İs birliği Programı kapsamında desteklenen, Çevre ve Orman Bakanlığı; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü Koordinasyonunda yürütülen, Kırklareli İli’nin Karadeniz’e bakan kısmını oluşturan Yıldız Dağlarında  uygulanan “TR 06 02 16 Yıldız Dağlarında Biyolojik Çeşitliliğin  Korunması ve Sürdürülebilir Geliştirilmesi Projesi 2009 da tamamlanmış olup, sonucunda raporlar hazırlanmıştır.  Ancak Hazırlanan ÇED  proje dosyalarında  belirtilen kaynaklarda 2 yıl süren proje sonucunda hazırlanan kaynaklar  değerlendirme aşamasında bile göz önünde  bulundurulmamaktadır.

DOĞA TURİZMİ MASTER PLANI

Proje sahasına yaklaşık 3  km mesafede bulunan Çavuşköy göleti bölgesinde Kuş Gözlemciliği öngörülmüştür.

Proje sahası sülün yerleştirme bölgesi olup, avlanmaya yasak bölgedir.Proje alanı   orman alanı üzerinde olup, 3 dere ve bir göletin arasında yer almaktadır.

1/25 ve  1/100 bin ÇEVRE DÜZENİ PLANLARI

Danıştay 6, Dairesi 2013/9178 sayılı kararı ile iptal ettiği  1/100,000 ÇDP da, biriside  “bölgenin en hassas ve ciddi ölçüde zarar görmüş su ve toprak kaynaklarının korunması ve sağlıklaştırılması”  gerektiği hükmedilmiştir.

Proje Sürdürülebilirlik İlkesine aykırıdır..

Sürdürülebirlik Kavramı bölge açısından önerilen tüm fonksiyonların işlevsel bütünlük ve çevresel değerlerle uyum içerisinde geliştirilmesini amaçlamaktadır. Diğer bir  deyişle, ekolojik değerler ile kentleşmenin getirdiği fonksiyonel çeşitlenme arasında koruma kullanma dengesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Tarım ve orman alanlarının diğer kullanımlara açılmaması, bölge genelinde ekolojik değerlerin uzun vadede turizm, hizmet sektörleriyle desteklenmesi ve ekonomiye katkı sağlamaları “sürdürülebilirlik” bağlamında önerilen temel amaçlardır.

Bu ekosistemlerin korunması, halkın bu alanlardan bilimsel, eğitim, dinlenme ve yaşamsal olarak faydalanmalarının sağlanması amaçlanmaktadır

Orman alanları, bölgenin geleceğini güvence altına alabilmek için mutlak korunması gereken doğal değerlerdir. Planla, bölgede başta sanayi sektörünün artmasına paralel olarak artan kentleşme baskısı, orman alanlarının varlığının sürdürülebilmesi için en büyük tehlikelerden biridir.

Toplumsal ve çevresel sürdürülebilirliğin, orman ve tarım alanları ile su kaynaklarının korunarak sağlanması amaçlanmaktadır.

Kırklareli ilinin Kofçaz, Demirköy ve Vize ilçeleri agro eko turizm potansiyeline dayalı geliştirilmesi öngörülen alanlardır.

Kırklareli ilinde Vize ilçeleri arkeolojik turizminin destekleneceği alanlar olarak belirlenmiştir.

Demirköy ve Vize ilçelerinde spor, agro-eko ve doğa turizm alanları geliştirilecek ve İğneada- Kıyıköy beldeleri “eko-turizm” kenti olarak değerlendirilecektir. Bu planda sembol olarak gösterilen eko-turizm kentinde yer alacak fonksiyonlar ve sınırları alt ölçekli planlarda belirlenecektir.

2.18. 6831 sayılı Orman Kanunu ile tanımlanan, orman kadastrosuna göre orman özelliği gösteren alanlar ile kadastrosu henüz tamamlanmamış ancak amenajman planlarında orman vasfına sahip olduğu belirtilen alanlar ve ağaçlandırma sahaları, ilgili mevzuatları uyarınca korunacaktır.

2.31. Kırklareli Merkez, Kofçaz, Vize, Pınarhisar ve Demirköy ilçeleri köyleri ekolojik tarımın, bu ilçelerdeki ormana bitişik köyler ise orman içi tıbbi-aromatik bitki toplayıcılığı ve organik arıcılık faaliyetlerinin; Kırklareli Merkez İlçesi ve Demirköy  İlçesi köyleri organik hayvancılık ve ipekböcekçiliğinin; Ergene Nehri ve yan dereleri boyunca yer alan geleneksel tarım uygulamalarının yapıldığı sulu tarım alanları ise organik tarımın öncelikle geliştirileceği alanlardır.

i) İlin kuzeyinde orman varlığının yoğun olarak bulunduğu alanlarda (Merkez İlçe, Demirköy, Vize, Pınarhisar, Kofçaz ilçelerinde), noktasal olarak ve doğal dengeyi olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde, orman ürünlerinin işlenmesine yönelik kesme, biçme ve yapıştırma işlemleri içeren (entegre olmayan) tesisler ilgili kurum ve kuruluşların uygun görüşleri alınarak ilgili idaresince yapılabilir.

 h) İçme ve kullanma suyu kaynaklarının mutlak ve kısa mesafeli koruma kuşaklarında madencilik faaliyetlerine izin verilmez. Orta mesafelerde ise madencilik faaliyetleri için ilgili yönetmeliklerin hükümleri esas alınır.

Devletin, üniversitelerin, kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının bölgemizde uygulamaya koyduğu plan, ulusal ve uluslararası projelerin hedefleri ve amaçları ile bu yatırımın olumsuz sonuçlarını ÇEVREYİ KORUMAKLA EN YETKİLİ VE EN SORUMLU OLAN KURUMLAR  AYRINTILI DEĞERLENDİRMEK VE ANAYASANIN 56. MADDESİ İLE ÇEVRE YASASININ 1.MADDESİ GEREĞİNİ YAPARAK BÖYLESİ OLUMSUZ BİR PROJEYE ONAY VE İZİN VERMEMELİDİR.

ÇED Olumlu veya ÇED Gerekli Değildir Kararı verilmeden önce keza İnşaat veya  Faaliyet ruhsat ve izinleri verilmeden önce, Türkiye Cumhuriyeti devletinin imza koyduğu Anayasanın 90.maddesi gereğince tüm devlet kurumlarını bağlayıcı özelliği olan Uluslararası Çevre Sözleşmelerinin yanı sıra , Biyosfer Rezerv Alan raporları, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı, Bölge Turizm Master Planı, Doğa Turizmi Master Planı ile Çevre Düzeni Planları bu yatırımın ortaya çıkaracağı olumsuz sonuçlar açısından ayrıntılı değerlendirilmeli ve bu yatırım projesine ilişkin tüm talepler reddedilmelidir.

Proje bölgesinde yaşayan Yurttaşlar olarak Doğanın korunması ve Hukukun uygulanması için sonuna kadar kararlılıkla mücadele vereceğiz.

         Gelecek nesillerin yaşam alanlarını, kimsenin yok etmeye hakkı yok. Gelecek nesiller bunu hak etmiyor.

 

         Yaşamı savunmaya devam edeceğiz

 

Göksal ÇİDEM

 

Bu Haberin Kaynağı : DAYKO KIRKLARELİ
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
yazıklar olsun dünyanın bütün ülkeleri doğayı korumak için çalışmalar yaparken bizim ülkemiz akp döneminde ve sayesinde doğa katliaamlarına maruz kalmaktadır ve bütün türkiyede buna göz yummaktadır
barış - 11.12.2014 16:28:15
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi