Cerattepe, Vize’deki keşfe damgasını vurdu

Vize de Kurulması planlanan Kömürlü termik santrallin kömür ihtiyacını karşılayacağını tahmin edildiği ‘’Kömür Madeni Arama Projesi Keşfine’’ yoğun katılım gerçekleşti. Ceratepe davasında da yer alan bilirkişiye hem itiraz edildi, hem de bilirkişi eksikliği ileri sürüldü. İki bilirkişinin geri çekilmesinin ardından Keşif Hakimi bilirkişi heyetin keşif icrasının mümkün olmayacağını belirterek keşfi sonlandırdı.

 

Kırklareli İli Vize  ilçesi Okçular, Evrenli, Akpınar, Düzova Köyleri alanda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlan IV. Grup Kömür madeni Arama Ruhsatı Etüdü projesi için Kırklareli Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü tarafından verilen ‘’ Çevresel Etki Değerlendirme Gerekli Değildir’’ kararın iptali istemiyle Kırklareli Valiliği’ne karşı  Vize Belediyesi Başkanlığı, Vize Ziraat Odası, Vize İnsan Doğa ve Yaşam Derneği, Akpınar Köyü Muhtarlığı, Düzova Köyü Muhtarlığı ve Okçular Köyü Muhtarlığınca ortaklaşa Edirne Bölge İdari Mahkemesine açılan dava ile Edirne Bölge İdari Mahkemesi Kırklareli Valiliği tarafından verilen ‘’ÇED Gerekli Değildir Kararını’’ iptal etmişti. Kırklareli Valiliğin Danıştay nezninde İtirazı üzerine Danıştay bilirkişi İncelemesi yaptırılması karar verdiğinden. Mahkeme Hakimi, Keşif Heyeti, Davacılar Vize Belediye Başkanı Sedat Balkı ve vekili Av. Sezgin Çakan, Vize Ziraat Odası  ve Vize İnsan Doğa ve Yaşam Derneği Temsilen Başkan Demir Alper Erker, Akpınar Köyü Muhtarı Besat Kömürcü, Düzova Köyü Muhtarı Nevzat Güncan, Davalı İdareyi temsilen Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden ÇED Şube Müdürü ve Maden Teknik Arama Avukat yanı sıra Vize ve çevre köylerden gelen kalabalık duyarlı vatandaşlar birlikte Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan  İl Meclis Üyesi Kenan Çiftçi   Vize CHP ilçe başkanı Ercan Özalp, Dayko  Başkanı Nusret Türkkan ve Tema, Kömür Madeni Arama Ruhsatı için Proje alanında toplanması ile başladı.

 

*Ceratepe davasında yer alan bilirkişiye hem itiraz edildi, hem de bilirkişi eksikliği ileri sürüldü

Mahkeme Hakimi davacılara uyuşmazlık üzerine davacılara sorması üzerine; Davacılardan Vize Belediye Başkanı Sedat Balkı Vize ilçesi sakin şehir statüsünde dolayı bu proje Vize’nin hayrı olmadığından dava açtık. Kömür madeni arama girişimi ilçemizin yapısını etkileyecek bu sebeple karşı çıkıyoruz. Mahkemenin Türk milleti adına doğru karar vereceğine inanıyorum.

 

 Vize Ziraat Odası ve İnsan Doğa ve Yaşam Derneği temsilen Demir Alper Ekerde Kömür Madeni Arama Ruhsat sahası olarak gösterine bölge aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kömürlü Termik Santralı Üretim Bölgesi olarak gösterilmiştir. Buradan çıkarılacak kömür termik santrallın üretimi için kullanılacaktır. Bölge 1 derece tarımsal sit sayılacak tarım bölgesidir. Ruhsat sahası Istrancalar’dan gelen yer altı suları üzerindedir. Bu nedenle Projenin İptalini talep etmekteyim. Bilirkişilere de itiraz ediyorum.

 

Akpınar Köyü Muhtarı Behsat Kömürcü ise köyümüze içme ve sulama sağlayan su kaynaklarımız bulunduğumuz bölge alanı içinde. Köyüme bela olan taş ocakları yetmediği gibi şimdide Kömür madeni yaşamı hayvancılığımızı tarımımızı etkileyeceğinden karşı çıkıyoruz iptalini talep etmekteyim.

Düzova Köyü Muhtarı Nevzat GüncanKöyümüz hayvancılık ve tarım ile geçimini sağlamakta Kömür madeni arama projesi sularımız ve tarımız için tehdit oluşturacaktır.

 

Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan Mahkeme başkanından söz isteyerek; “ Bölgenin milletvekili olmamdan dolayı bazı durumları açıklamam gerekli. Bu buradan çıkarılacak kömür yıkama suyu ile işlenecek. Buda bölgenin mahvolması demek. Hayvancılığın ve tarımın tükenmesi anlamına gelecektir. Bu nedenle mahkemenin bu değerleri dikkate alması, adil olması adil karar vermesini bekliyoruz. Ayrıca bilirkişilerin Ceratepe bilirkişisi olarak kamuoyunca bilinen kişiler olması davayı etkileyeceğini düşünüyorum.  Keşif heyetinin tamamlanarak keşfin ileri bir tarihe ertelenmesini talep ediyoruz.

 

Dayko Vakfı Başkanı Nusret Türkkan Hakimden söz olarak bölgenin önemli arkeolojik alan olduğu projenin Traklar’ın ana yurdu yaşam alanları içinde olması ve ruhsat sahası olarak gösterilen alan 25.000 planlarda tarımsal sit alan olacak tarım alanı olarak haritalandırıldığını belirterek. Türkkan; “Keşif heyetinde mutlaka arkeolog ve ziraat mühendisi yer alması gerekli olduğunu Keşif heyetin yenilenmesi talep ediyorum” dedi.

 

Keşif heyeti ile milletvekili Turabi Kayan arasında geçen konuşmalar üzerine Ceratepe davasında bilir kişi olarak yer alan bilirkişiler hakimin den çekilme talebini üzerine, Keşif Hakimi mevcut bilirkişi heyeti ile keşfin icrasının mümkün olamadığından ve arkeolog ile ziraat mühendisi bilirkişi talebi nedeniyle keşfi sonlandırdı. (Gülcan Kutlu)

Bu Haberin Kaynağı : Pınarhisar Gazetesi - Gülcan Kutlu
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi