Bakanlık yetkililerine termik santral protestosu

Tekirdağ Çerkezköy’de termik santral için bilgilendirme toplantısı yapmak isteyen

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri protesto edildi

 

Kapaklı Pınarca’ya kaydırılan Çerkez Termik Santralli projesi ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlığı tarafından Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Salonu’nda düzenlenen toplantıya Çerkezköy Kent Konseyi, Türkiye Sakatlar Derneği, Çerkezköy Şubesi, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi, Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı, Kapaklı Kent Konseyi, Marmara Çevre Gönüllüleri, Dayko Çerkezköy Temsilciliği ile vatandaşlar katıldı.

 

 Toplantı öncesinde Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi giriş kapsında ve çevresinde sıkı güvenlik önlemlerinin alınması, emniyetten gelenler arasında bayan polislerin de olması dikkat çekti. Trakya'nın çeşitli yerlerinden gelip Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi önünde toplanan çevre gönüllüleri, toplantı öncesinde ellerinde 'Kömürden Vazgeç Güneşi Seç', 'Ölüm Bacaları İstemiyoruz', 'Zehirlenmeden Ecelimizle Ölmek İstiyoruz', 'Geleceğimizle Oynama... Termik Santral İstemiyoruz..', 'Ölmek İstemiyoruz.. Santral'e Hayır' yazılı dövizlerle Enerji Bakanlığı yetkililerini protesto ederek bölgede yapılması planlanan termik santrale tepkilerini dile getirdiler.

 

“Bakanlık İletişim danışmanın sözleri solonu gerdi

 

Toplantının başında Enerji Bakanlığı Strateji İletişim Danışmanı Sevda Güner’in “Toplantı basına açık değil. Sadece devlet kamerası kayıt yapacak” demesi üzerine vatandaşlar ve basın mensupları kameraların kayıt yapmasına izin verilmezse salona girmeyeceklerini ve toplantıyı takip etmeyeceklerini kaydettiler. Basın mensuplarının, vatandaşların ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin tepkisi üzerine toplantı basına açık yapıldı. Bilgilendirme toplantısında konuşan Enerji Bakanlığı Danışmanı Sevda Güner yaptı. Ekip olarak termik santral yapılacak yerlerde halkı doğru bilgilendirmek amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini kaydetti. Güner “ Ben işin sosyolojik boyutuyla ilgili konuşacağım. Türkiye'de eskiden devletin yapıp ettiklerini halka anlatan bir tutumu pek yoktu. İletişim anlamında genellikle 'Biz yaptık, oldu. Halk da bunu kabul etmeli' anlayışı hakimdi. Ama artık iletişim çağındayız. Kulaktan dolma, bilimsel altyapıya sahip olmayan, tamamen propagantik ifadelerle halkın kaygılarını, kuşkularını, hassasiyetlerini bilen ve Türkiye'nin yatırımlarını ya da enerjisinin önüne geçmeye çalışan bazı grupların propagandalar yaptığını görünce halka doğruları biz anlatalım istedik. Çünkü yanlışı anlatan grupların, sayıca az olmalarına rağmen sesleri çok fazla çıkıyor ve anlattıklarının da hiçbir bilimsel dayanağı yok.
demesi üzerine salondan ayıp oluyor hakaret ediyorsunuz sesleri yükselmesi ile tepkiler üzerine.  Doğruyu anlatalım dedik. Termik santral yapılacak yerlerde ilk önce bir anket analiz yaptık" diye konuştu.

 

“ANLAMAYA ÇALIŞANLARLA YOL ALMAYA ÇALIŞIYORUZ”

 

Güner'in bu sözleri üzerine salondaki vatandaşlar 'Nerede anket yaptınız, bizim hiç haberimiz olmadı' diyerek salonda tansiyon yükseldi. Güner “ Böyle yaparsanız, sözümü keserseniz olmaz. Biz iletişimi nasıl sürdürdüğümüzü anlatıyoruz. 140 bin nüfuslu Çerkezköy ilçesinde herkese anket yapamazsınız ama biz söylem analizi yaptık. Dedik ki halk termik santraller konusunda en çok hangi kaygıları dile getiriyor. Burada düzenlenen farklı organizasyonlara biz de katıldık. Sonra dedik ki biz bunları bilimsel anlamda halkımıza anlatalım. Her yatırımın bir yapılacak hizmet tarafı, bir de bunun karşısında farklı samimi kaygıları olan insanlar tarafı vardır. Biz zaten şöyle bir huzurunda iletişim yapmaya çalışıyoruz: Bir şeyi top yekun duymak istemiyorum, anlamak istemiyorum ve kesinlikle karşıyım grubu vardır. Bir de kaygılıyım, kaygım çok yüksek olduğu için de karşıyım ama anlamaya, sorgulamaya ve öğrenmeye çalışıyorum... Bunları bana anlatan olduğu zaman, anladığım ve idrak ettiğim zaman zihnimde neye ikna olacağıma ben karar veririm diyen bir kitle vardır. Biz işte bu kitleyle ilgileniyoruz. Dinlemeden, anlamadan, araştırmadan, sormadan bir şeye top yekun karşı çıkmak başka bir şeydir bir şeye kaygı ve korkuyla yaklaşarak onu anlamaya çalışmak başka bir şeydir. Bu ikisinde niyet farkı vardır. Biz Çerkezköy Kent Konseyi ve Çerkezköy'deki birçok grubu da Çan'a davet ettiğimizde de aynen öyle söyledik. Biz gerçekten anlamaya çalışanlarla yol almaya çalışıyoruz" dedi.

 

SALONU TERK ETTİLER

 

Güner'in bu sözleri üzerine salonda tansiyon yükseldi. Marmara Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Aksun’da "2013 yılında bakanlığınızın verdiği raporu neden şu anda örtbas ediyorsunuz? Trakya bölgesindeki, Çerkezköy'deki, Ergene havzasındaki su havzalarının yeterli olmadığı sizin raporlarınızda var mı yok mu?" diyerek Güner’e sorular yöneltti. Güner'in, "Böyle bağırarak iletişim kuracaksak arkadaşı dışarıya almak zorunda kalacağız" demesi üzerine çevreci gruplar alkışlarla Güner'yi protesto ederek toplantı salonunu terk ettiler. Salon dışında toplanan vatandaşlar ‘Termik Santral İstemiyoruz’ diyerek bakanlık yetkililerine protestolarını sürdürdü.

 

Bakanlık Yetkileri 15 Kişiye Brifing Vermeye Devam Etti

 

Salonun yüzde 90’nının boşalmasıyla birlikte Güner, yaklaşık 15 kişiye brifing vermeye devam etti. Güner konuşmasın da kurulacak santralın sağlığa zarar vermeyeceği çevreci santral olacağını kömürlü Termik santralle methiyeler düzerek toplantısını 15 kişiyle geniş güvenlik altında sürdürdü.

 

 

Bu Haberin Kaynağı : dayko
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi