Istrancaların keşfedilmemiş değerleri…


Armutveren köyü sınırlarında bulunan meşe ağacı için bugün yerinde inceleme yapıldı.İncelemeye, DAYKO Vakfı Kırklareli İl Temsilcimiz Göksal ÇİDEM ve ÇŞB Tabiat Varlıkları Şube Müdürlüğü  yetkilileri katıldı.

DAYKO Vakfı adına yapılan müracaatta Istrancaların keşfedilmemiş doğal varlıklarının  ortaya çıkarılması, tespit ve tescil çalışmaları için meşe ağacının bulunduğu alana gidilerek, ölçümler yapıldı.
Tabiat Varlıkları Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan incelemerde Meşe ağacının gövde dip çevresi, 8,30 mt, Gövde çevresi ise 5,30 mt. olarak ölçüldü. 
Ağaç hala canlı ve kovukların oluşmadığı görüldü. Bir çok kritere göre alınan veriler oluşturulacak komisyon tarafından değerlendirme yapılacak.
Komisyonun vereceği karar kamuoyuna duyurulacaktır. 



19 OCAK 2015 Tarihinde yaptığımız müracaat ve Haberi                           " Istrancaların keşfedilmemiş değerleri…"

Istrancalar bir tabiat harikası. Bir çok ekosistemin (dağ, deniz, göl, dere, kumul, deniz ve mağara)  iç içe bulunduğu  yeryüzü cennetidir.

Bu güzellikler içinde de geçmişte yaşayanların bıraktığı kültür varlıkları ve tabiat varlıkları bulunmaktadır. Ancak tüm bu  değerler bazen tesadüfen bulunuyor. Bazende farkına varılmadan ve değeri anlaşılamadan yok ediliyor. Bunun en kötü örneği Vize’den İstanbul’a giden su yoludur.

Son anda gönüllülerimizden gelen uyarı sonucunda Dupnisa Mağarasına açılmak istenen  mermer ocağıdır.

Istrancalar Ergene Havzasının yer altı ve yerüstü kaynaklarıdır.  Doğal yaşamın günümüzde varlığını sürdürdüğü ender noktalardan birisidir.

Madencilik faaliyetlerince tehdit altında olan,  Keşfedilmemiş veya tespit edilerek henüz tescil edilmeyen değerlerimiz arasında  orman varlıklarımızdan,   Anıt ağaçlar var.  Yüzlerce yıl yangın görmeyen bölgelerde asırlık Meşe  ağaçları var.

Bunlardan birisi Azizbaba köyünde. 143 Yaşında olduğu ve koruma altına alındığı, hatta Trakya’nın en yaşlı meşesi olduğu, KLÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde görev yapan   Yrd. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu tarafından  yapılan basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuruldu.

DAYKO Vakfının Istrancaların her köyünde ve kasabasında yüzlerce gönüllüsü var. Değerlerin korunması, ortaya çıkarılması, tanıtılması ve tescil edilerek, gelecek nesillere taşınması için çaba sarf etmektedirler.

Gönüllülerimizden gelen bilgi üzerine Armutveren köyü yakınlarında bulduğumuz Meşe ağacının,  Azizbaba Köyünde bulunandan gövde çapının daha büyük olduğunu düşündüğümüz için, elimizde ki görselleri İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesinden Prof Dr  Doğan KANTARCI’dan görüş istedik.

Prof.Dr. KANTARCI görseller üzerinden yaptığı değerlendirmede

“Azizbaba Köyünde yaşlı bir meşe ağacının bulunduğu ve koruma altına alındığı haberi iyi niyetli bir  yaklaşım olarak değerlendirilmelidir .  Meşe ağaçları en uzun ömürlü orman ağaçlarındandır. Meşe ağaçları 600-1000 yıl yaşayabilirler. Koruma altına alınmasında ve korunmasında Kırklareli Devlet Orman İşletmesi yetkilidir”   dedi.

DAYKO Kırklareli İl temsilciliği olarak gönüllülerimiz aracılığı ile ulaşan bilgileri  ilgili kurum ve kuruluşlara ileterek Flora ve  faunanın korunması için gerekli girişimleri yapmaktayız.

Tespit edilen ve koruma altında bulunmayan Meşe ağacı için Tabiat Varlıkları ve Orman işletme Müdürlüklerini konuyla ilgili BİLGİLENDİRMEYİ YAPTIK. Gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağız.

Bu Haberin Kaynağı : Dayko Kırklareli
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi