Istrancalarda mantar bereketi zorlaştı

 

Bolet mantarın kaynağı ıstrancalardaki

köylülere garabet düzenleme

Belgesi olmayan mantar toplayamayacak

 

Hükümet başta mantar, kekik, adaçayı, defne, gibi orman ürünlerini toplamayı “tehlikeli ve çok tehlikeli” işler kapsamına aldı. Sayıları yüz binlerle ifade edilen orman köylülerine mesleki yeterlilik belgesi alma şartı getirdi. Hükümetin bu kararı, geçimini zar zor sağlayan köylüyü zor durumda bıraktı.

 

İptal edilmeli
Aylık geliri 1000 lira bile olmayan köylüler en az 670 lira ücret ödeyerek sınava girecek. Mesleki yeterlilik belgesi olmadan ürün toplayamayacak. Toplarsa 500 lira cezası var. Üstelik belgenin 5 yılda bir yenilenmesi şartı var. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, orman köylülerinin tek geçim kaynaklarının da ellerinden alındığına işaret ederek, “Bu vicdansızlıktır” dedi.

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 11 Kasım 2018 tarihide Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne ilişkin tebliğ yayımladı. Bu tebliğ ile orman üretim işçiliği ile orman yetiştirme ve bakım işçiliği “tehlikeli ve çok tehlikeli işler” kapsamına alındı. Orman Genel Müdürlüğü de bu tebliğden yola çıkarak, 13 Şubat 2019 tarihinde genelge yayımladı. Bu genelge ile odun dışı orman ürünleri olan reçine, çıra, defne, kekik, adaçayı, çamfıstığı ve mantar toplayarak geçinen orman köylülerine Kasım 2019’a kadar mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi. Düzenleme özellikle Trakya’da ıstrancalarda genelikle mantar toplayarak  geçimini ormandan sağlayan köylüleri zor durumda bıraktı.

 

“Eski köye yeni âdet” diyen Özcan Aygun, Türkiye’de 20 bin 721 orman köyünde yaşayan yurttaşların geçimlerini ormandan sağladıklarına dikkat çekti. Aygun, genelgenin iptal edilmesini istedi.

Bu Haberin Kaynağı : Tarımda
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi