Istranca Ormanlarında Sessiz Yangın

 

Dantel Böceği istilası, meşe ormanlarını sarartı.!

 

Arılar meşe balını toplayamadı

 

 Dantel böceği istilasıyla Istranca ormanlarının meşeleri kavuruluyor. Yaz ortalarında yaprakları sararan meşe ormanların görüntüsü alev alev yanan sessiz yangın misali

 

 

Uzmanların aşırı orman kesimi ile meşe ağaçlarının aile birey yapıları bozulduğundan güçsüz kalan kalan meşeler.  Dantel böceğin istilası karşında iyice güçsüzleşerek kuru ormanlara dönüşme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirler.

 

Sıcak hava dalgaları ve kurak geçen yaz istilacı ( Amerikan tahtakurusu) dantel böceklerinin Avrupa üzerinden Türkiye göç etmesini tetiklemiş. Istrancaların meşe ormanlarını istila ederek ‘’sessiz yangın’’ olarak adlandırılan orman görüntüleri ortaya çıkması meşe ağaçların yaprakların sararmasına sebep olduğundandır. Böceğin ağır enfeksiyonuyla,  bu zararlı türün beslenmesi ile meşe yanı sıra palamut ağaçlarının yaprakların vejatasyon dönemi tamamlanmadan sararması (dolayısıyla kurumalar olması) ve dökülmesi sonucu ağaçlar fotosentez gerçekleştirememektedirler. Bu olay ağaç dokularında zayıflamaya sebep olup meşelerin iyice güçsüzleşerek kuru ormanlara dönüşme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirler.

 

ARILAR MEŞE BALINI TOPLAYAMADI

 

 

Dantel böceğinin meşe yapraklarında yaptığı tahribat,  arıların topladığı meşe salgısı da oluşamamıştır. Istranca arısı meşe yapraklarının salgısı ile harman ettiği meşe balını bu yaz gerçekleştiremediğinden ıstrancalar’da bal rekoltesi yüz de otuz beşlere düştü. Bu miktar sadece Istranca arısının doğal beslenmesine yeterli gelmeyeceği kuşkusu oluşmaktadır.

 

 

 DANTEL BÖCEĞİ NEDİR?


Bahis konusu böcek, Amerika kıtasına ait Amerikan Tahtakurusu olarak  adlandırılmakta. Avrupa’da 2003 yılının ekstrem sıcaklıklar oluşturduğu yıllarda İtalya da görüldüğü yıllar içinde Avrupa’ya yayıldığı sonrasında balkanlar üzerinden sıcak hava dalgaları dönemlerinde Türkiye geçiş yaptığı bilinmektedir. İlk önceleri ülkemizde tavuk veya güvercin bit sineği olarak yanlış hatalı yorumlarla tanınmış. Yapılan bilimsel değerlendirmelerle istilacı bir tür olan Dantel Böceği olduğu anlaşılmıştır.

Türkiye’de sapsız meşe, saplı meşe, tüylü ve Istranca meşeleri başta olmak üzere için meşe ağaçları için ölümcül derecede tehlike oluşturur. En iyi mücadele yöntemi ekolojik ve biyolojik yöntemlerle doğaya zarar vermemek olanaklıdır. .Bu türün zararlısı doğal predatör (yırtıcı) böceklerin yapay olarak laboratuvarlar da çevre ormanlardaki karıncalar, uğur böcekleri, örümcekler vasıtasıyla yenmesi ve  yağışlı hava koşullarının  artışı ile böcek nüfusu azalabilecektir.

Bu Haberin Kaynağı : DAYKO
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi