İncinirsin! Yine de sen bilirsin..

Kuvarsitçilere karşı ormanlarını sonuna kadar savunan Tekirdağ /Saray Güngörmez Halkını,

yine zorlu bir mücadele süreci bekliyor.

 

 -22 Ağustos 2017  Saray Gazetesi

  

Güngörmez Halkının mücadelesi sonrası bir süreliğine de olsa Güngörmez Ormanlarından uzak duran taş ocağı firmaları yeniden harekete geçti. Tekirdağ Çevre Şehircilik Müdürlüğü Alevtaş Madenciliğin başvurusu üzerine 6 Eylül Çarşamba günü Güngörmez Mahallesi’nde 100 hektarlık ormanlık alanda patlatma yapılarak faaliyet gösterecek Metagranodiyorit (Mıcır) Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi için Halkın Katılımı Toplantısı düzenleyeceğini duyurdu. Geçtiğimiz yıllarda Taş Ocaklarına karşı verdiği mücadele ile tanınan Güngörmez Mahallesi sakinlerinin, ormanlarını yok etmek isteyenlere hak ettikleri cevabı vermesi bekleniyor.

HALKIN KATILIMI TOPLANTISI 6 EYLÜL’DE
Geçtiğimiz Mayıs ayında Tekirdağ Çevre Şehircilik Müdürlüğü’ne, Güngörmez ve Safaalan Mahallesi arasında kalan 100 hektarlık ormanlık alana patlatma yapılarak faaliyet gösterecek Metagranodiyorit (Mıcır) Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi için başvuran Alevtaş Madencilik, skandal bir kararla Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı almıştı. Bu karara ek olarak Güngörmez Mahallesi sakinlerini onayını da almak isteyen Çevre Şehircilik Müdürlüğü, 100 hektarlık ormanlık alanı talan etmek isteyen firma yetkileriyle birlikte 6 Eylül Çarşamba günü Güngörmez Mahallesi’nde Halkın Katılımı Toplantısı düzenleyecek.


YER VERİLMEDİ!
Toplantı gününün açıklanmasına karşın yer ve saati açıklamayan toplantı için Çevre Şehircilik Müdürlüğü yetkililerinin geçtiğimiz günlerde mahallede yer baktığı bilgisine ulaşıldı. Mahalle Muhtarı ve kahvehane sahipleri ile görüşen Çevre Şehircilik Müdürlüğü yetkililerine yer gösterilmediği edinilen bilgiler arasında.


AKDERE: ORMANLARIMIZA DOKUMAYIN
Güngörmez Mahallesinin taş ocaklarına karşı tutumunun başından itibaren belli olduğunu söyleyen Muhtar Şefik Akdere, “Toplantı için kahvehane sahipleri ile görüşmüşler ama kimse razı gelmemiş. Bana da geldiler ve düğün salonunu istediler. Kendilerine veremeyeceğimi ilettim. Bu güzelim doğamızı, ormanlarımızı neden yok etmek istiyorlar anlamıyorum. Doğayı ve yaşamı kendi haline bıraksınlar, ormanlarımıza dokunmasınlar. Güngörmez Mahalle Muhtarı olarak bu ocakların karşısındayım ve sonuna kadar karşısında duracağım” dedi.


ORMANIN İÇİNDE YILDA 2 BİN TON PATLAYICI MADDE KULLANILACAK
56 yıllık rezerve sahip alana kurulacak tesiste yılda iki bin ton patlayıcı madde kullanılarak her gün 5 bin 500 ton hammadde çıkarılması planlanıyor. Yıllık 2 milyon ton üretimin yapılmasının planlandığı tesise ulaşımı sağlamak için de 1000 metrekare ormanlık alan talan edilerek, ocağa özel yol açılacak. Her gün 5 bin tondan fazla mıcırı taşımak içinse Güngörmez – Saray yolunu yüzlerce kamyon kullanacak.

KURUMLARIN GÖRÜŞLERİ YOK!
Alevtaş Madencilik firmasının Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunduğu başvuru dosyası incelendiğinde kurum görüşlerinin alınmamış olması dikkat çekiyor. Saray Belediyesi’nin, TESKİ’nin, Toplum Sağlığı Merkezi’nin görüşü alınmadan hazırlanan başvuru dosyasına Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün çevre kanunun hangi maddesine dayanarak ÇED gerekli değildir kararı verdiği ise merak konusu.


GELDİKLERİ GİBİ GİTMİŞLERDİ
2014 yılında Güngörmez Ormanlarına yapılması planlanan Kuvarsit Ocağı için Firma ve Çevre Şehircilik Bakanlığı yetkileri tarafından iki defa Halkın Katılımı Toplantısı düzenlenmek istenmişti. İki toplantıya karşı güçlü ve kitlesel bir eylemlere imza atan Güngörmez Halkı,  Firma ve Çevre Şehircilik Bakanlığı yetkililerini geldikleri gibi geriye göndermişti.

 

Bu Haberin Kaynağı : Saray Gazetesi
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi