ISTRACALARA DANIŞTAYDAN KORUMA KALKANI

 

Danıştay Istrancaları hançerleyecek  bakır

madeni sondaj projesine ret

 

 

DAYKO Istrancalar’da doğal yaşamın sürmesi için  hukuk mücadelesindeki zaferine bir yenisini daha ekledi..

 

Kırklareli İli, Demirköy İlçesi ve Balaban köy arasında ki   toplam 2831.75 hektar, (28,317 dekar) alanda    91 adet sondaj noktasında,   gerçekleştirilmesi planlanan  ‘Bakır Madeni Arama Sondaj Çalışması’ projesine, Kırklareli Valiliğin  "Çevresel Etki  değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararına karşı Dayko açmış olduğu davada Edirne İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurup, 'ÇED gereklidir' kararı verdi. Kırklareli Valiliği'nin temyiz başvurusu üzerinde Danıştay 14'üncü Hukuk Dairesi, Edirne İdare Mahkemesi'nin kararını oy birliği ile onayıp, mahkeme kararı ve dayandığı gerekçe, hukuka ve usule uygun olup bozulmasına gerektirecek bir sebep bulunmadığından temiz istemin reddi ile anılan kararın onanmasına karar düzeltme yolunun kapalı olduğu kararını verdi.

 

Kazanılan davada ruhsat sahası içinde ülkemizin ve Avrupa’nın en yabanıl ormanlarının olduğu ülkemizdeki az miktarda bulunan beyaz kayın ağaçlarının burada olduğu, ruhsat sahası içinde yüzlerce su kaynağının bulunduğu Demirköy ilçesinin su içme su ihtiyacının buradan temin edildiği PTD tanıtım dosyasında yer alan flora ve fauna verilerin bölgeye ait olmadığı, proje alanı çevresinde gözlem yapılmadığı, bölgede doğal yaşamın ve yaban hayatının oldukça zengin olduğu, nesli tükenme tehlikesinde bulunan birçok canlının bu bölgede yaşadığı, maden arama sahasının tamamen biyosfer alanı içerisinde kaldığı, sahada 1 adet yüzeysel 7 adet yer altı suyundan oluşan koruma alanın bulunduğu, çevre düzeni planında içme kullanma suyu kaynaklarına mutlak ve kısa mesafede madencilik faaliyetlerine izin verilmeyeceğine ilişkin hüküm bulunduğu, söz konusu faaliyetin başlaması halinde yer altı ve yer üstü sularının kirleneceği ve insan sağlığı ve diğer canlı varlıklarının sağlığı tehlikeye gireceği gibi her bir sondaj için 625 m2 orman alanı açılması ile 91 noktada toplam 5.7 hektar alan açmakla bir orman bölgesinin tüm ile yok edileceği ile ilgili mahkemeye sunduğumuz delileri yargı haklı bularak Kırklareli Valiliğin vermiş olduğu “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararını iptal etmiştir.

 

Edirne Bölge İdare Mahkemesi verdiği karada söz konusu bölgede Doğal yaşama ve yaban hayatı açısından çok önemli ve altında imzamız bulunan uluslararası anlaşmalara göre korunması gereken habitat türleri, sürgün türleri ve kuş türlerinin bulunduğu. Ruhsat sahası içerisinde Dolap Dere Zindan Dere ve Balaban Deresi ile soğuk su pınarlarının bulunduğu, korunması gereken bitki türleri ve tehlike altındaki habitatların listesini veren BERN Sözleşmesi’nin sonuç bildirgesine göre sondaj noktalarının bulunduğu alanda habitat tiplerinin  korunması gereken bitki türleri ve tehlike altında ki habitatlat içerisinde yer aldığı, sondaj noktalarının tamamen, direklik ve ağaçlık çağındaki verimli ormanlar içinde yer aldığı..

 

 

Bölgede önemli karbon yutak havuzları yanı sıra ekolojik tarımın bu ilçelerde ormana bitişik köyler ise orman içi tıbbi- aromatik bitki toplayıcılığı ve organik arıcılık faaliyetlerinin, organik hayvancılığın ve ipekböcekçiliğinin geliştirileceği alanlardan gösterildiği. Bölgenin geliştirilecek turizm yapısında ekolojik turizmin ön planda tutulacağından.. Bakır madenciliği işletmesi için uygun bir durum olmadığı…  Edirne İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı üzerine Kırklareli Valiliği de Danıştay'a temyiz başvurusunda bulundu. Danıştay 14'üncü Hukuk Dairesi, Edirne İdare Mahkemesi'nin iptal kararını oy birliği ile onarken, mahkeme kararı ve dayandığı gerekçe, hukuka ve usule uygun olup bozulmasına gerektirecek bir sebep bulunmadığından temiz istemin reddi ile anılan kararın onanmasına karar düzeltme yolunun kapalı olduğu oy birliği ile kararını verdi.

 

  

Dayko açmış olduğu davayı kazanarak Istrancaların en yabanıl ormanların yaşama hakkı yargı güvencesi ile sağlanarak. Istrancaların  91 yerden hançerlenmesine engel olunmuştur. Dayko yaşamı doğayı savunmak bir insanlık onuru olarak mücadelesini her zaman sürdürecektir.

 

 

 

 

Bu Haberin Kaynağı : DAYKO
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
harikasınız
yıldız - 09.06.2017 10:43:51
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi