İĞNEADA ŞİMDİLİK..! KURTULDU.. ISTRANCALAR TAŞ OCAKLARINDAN KURTULACAKMI..?

Kırklareli Milletvekili Sayın Av. Turgut DİBEK'in Bütçe sırasında Enerji Bakanına 3. nükleer santral   ile ilgili sorusuna, Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı  Taner YILDIZ, "Üçüncü santralle alakalı herhangi bir tespit edilmiş ve netleştirilmiş bir yer bulunmamakla beraber üçüncü santralin kurulmasıyla alakalı da bir
hedefimiz şu anda bulunmamaktadır. Bir ve ikinci santraller bitirildikten sonra, o zamana kadar yerli mühendisliğin ve yerli kaynakların ön planda
bulunduğu bir yapı düşünüyoruz. İğneada'yla alakalı da herhangi bir karar verilmiş durumda değildir ve herhangi bir işaret de söz konusu değildir." Dedi.

Dibek, Istrancalarda artan madencilik faaliyetleri konusunda Bakan Yıldız'a yönelttiği soruda "Istrancalar, doğa harikası bir yer fakat bu Istranca bölgesinde çok sayıda taş ocağı  ve maden ruhsatı talebi geliyor. 1/25.000, 1/100.000 planlar ve doğa turizmini koruyan master planında burası koruma bölgesi ama bu taleplere evet diyorsunuz"

Bakan Yıldız verdiği cevapta "Istranca'yla alakalı, taş ocağı konusunda eğer o bölgede ihtiyaç yoksa -ben buradan açıkça kamuoyuyla paylaşarak söylüyorum- kısıtlı alanlar
kısmına alalım, yasaklanabilecek alanlar kısmına alalım ve yasaklayalım, yani eğer orada malzeme eksikliği tedarikiyle alakalı bir sıkıntı yoksa.
Bunu siz bize söyleyin, biz ona göre karar alabiliriz." Dedi.

Öncelikle İğneada Longoz Ormanları RAMSAR kapsamına alınacğı duyurulmasına rağmen, Termik Santral olayı ile yüz yüze geldi.. Hala RAMSAR Kapsamında değil.

İğneada da Küresel Çevre Fonu GEF II, AB Projesi kapsamında 2 Yıllık Biyosfer Rezerv Alan Çalışması yürütülüp raporlar hazırlanarak UNESCO nun talep ettiği formatta ilgili Bakanlığa teslim edildi, Onaylanmadığı için koruma statüsü kazanmadı.

DAYKO Istrancaların gelecek nesillere tüm doğallığı ve yaşamsal kaynakları ile bırakılması için  Üniversiteler, Odalr, Dernekler, Sendikalar, Kooperatifler, STK lar ve Komşu Ülkede faaliyet gösteren  kurum ve kuruluşlarla çalışmalarına devam edecektir.

 

 

Bu Haberin Kaynağı : www.turgutdibek.com
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi