Yaşam alanlarını koruyamazsak, Bir tür Dünyadan yok olmak üzere..

Yaşam alanlarını koruyamazsak, Bir tür Dünyadan yok olmak üzere..

29 Eylül Salı günü Trakya Üniversitesi Rektörlük kongre Merkezinde Proje Koordinatörü  Yrd.Doc.Dr Beytullah ÖZKAN  Araştırmacı Serbülent PAKSUZ   tarafından yürütülen çalışma sonucunda " Edirne İli Yer Yediuyuru (Myomimus roachi) Tür Koruma Eylem Planı " konulu çalıştay yapıldı.

Tür koruma Eylem Planı Hakkında DKMP  Genel Müdürlüğü Edirne Şube Müdürlüğü Uzman Biyolog Erdem KÖSE’nin bilgilendirmesinin ardından, Proje Koordinatörü  Yrd.Doc.Dr Beytullah ÖZKAN  yapılan alan çalışması ve Yer Yediuyuru (Myomimus roachi) hakkında bilgiler verdi.

Küresel Ölçekte doğal ortamda soyu tükenme tehlikesi büyük ve hassas türlerden (VU) ve ülkemizde koruma altında olan kemirici türün,  Dünya ve Türkiye dağılımına bakıldığında çok dar bir alanda varlığını sürdürmeye çalışıyor.

Yer Yediuyuru (Myomimus roachi) Bugüne kadar Dünyada sadece Güneydoğu Bulgaristan, Trakya ve Batı Anadoluda yaklaşık 24 Yerden Kaydı var. Bulgaristandan 3, Edirneden 11, Çanakkaleden 1, Kırklareliden 1,  Tekirdağdan 2 Kaydı var. Batı Anadoluda ise Çanakkaleden 3, Aydından 2, ve Antalya-Finikeden 1 (fosil) kaydı var.

Yer Yediuyuru (Myomimus roachi)  Morfolojik olarak bakıldığında;

Arka ayakları 5, Ön ayakları 4 parmaklıdır. Parmakların iç kısmı çıplaktır. Üst tarafın rengi  ile alt taraf rengi belirgin olarak ayrılır.

Gündüzleri tehlikelerden korunmak için ağaç kovuklarında ki yuvalarında yaşayan Yer Yediuyuru (Myomimus roachi)  kabuk ve parçalarıyla yuva girişlerini kapatarak, meyveli bitkilerin baskın olduğu bölgelerde yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır.

Bitki,meyve, böcek ve böcek larvalarıyla beslenir, tarımsal üretim için faydalı türdür. Kış uykusunu geçirmek için sonbaharda aşırı beslenerek, kilo alıp yağlanır.

5-6  Ay Kış uykusuna yatarlar. Aldıkları kilonun yarısını  bu sürede kaybeden Yer Yediuyuru (Myomimus roachi) nisan ayında  kışlak yuvalarından çıkarak beslenmeye başlarlar.

Soyu tükenmekte olan Yer Yediuyuru (Myomimus roachi) ler için en büyük tehditlerin başında  ormanlık alandaki madencilik, ormanlarda ki yaşlı ve kuru ağaçların kesilmesi, yangınlar, tarımsal ilaçların bilinçsizce atılması,  yaşama tutunmaya çalışan bu türün nesli büyük bir tehdit altında.

Gelecek nesiller ile Yer Yediuyuru (Myomimus roachi) tanışması için, yaşam alanlarını kayıtsız şartsız korumak hepimizin görevi.

 

 

Bu Haberin Kaynağı : DAYKO
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi