VİZE TOPÇUKÖY ÇED TOPLANTISI YAPILAMADI..

BASINA VE KAMUOYUNA

 

Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün web sayfasında 05.01.2015 tarihinde yapılan duyuruda, “Kırklareli İli, Vize İlçesi, Topçu Köyü yakınlarında "IV. Grup Linyit Kömürü Ocağı" açılıp işletilmesi planlanmaktadır. Aşağıda belirtilen tarih ve saatte faaliyetle ilgili Halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için "Halkın Katılımı Toplantısı" yapılacağı, Toplantı Yeri : Topçu Köyü Köy Kahvehanesi Toplantı Yerinin Adresi : Topçu Köyü Vize/KIRKLARELİ Toplantı Tarihi : 15.01.2015 Toplantı Saati : 11:30 da halkı bilgilendirme toplantısı yapılacağı ilan edildi.

Toplantının yapılacağı Topçuköy’e çevre köylerin yanı sıra il, ilçe ve beldelerden çok sayıda insan katıldı. Topçuköy’den İstanbulda yaşayanlarında yoğun katılımı ile  köy meydanı  doldu taştı.

İlçe Jandarma Komutanlığınca güvenlik önlemleri alınmasının ardından, Bakanlık, İl Müdürlüğü, TKİ yetkilileri ve ÇED  Projesini hazırlayan şirket yetkililerinin köy girişine gelmesiyle birlikte yoğun bir protesto başladı.  Deyim yerindeyse Topçuköy Gelenleri adeta Topa Tuttu… Düdükler, Islıklar, haykırışlar birbirine karıştı.

Tüm bu haykırışlar arasında tekbir slogan vardı. Çocuklar, Babalar ve Dedeler,  Haykırdı.. “Ormanımızı, toprağımızı ve suyumuzu vermiyoruz..”

Protestoların artması üzerine ÇED bilgilendirmesi için köye gelen yetkililer, Jandarmanın önlemleri sayesinde köy meydanında toplantının yapılacağı kahveye gelemeden köyü terk etmek zorunda kaldılar.

Yetkililerin köyü terk etmesinin ardından, Köylüler adına konuşma yapan Muhtar ve Ziraat Odası Başkanı,  Köyün tepkisinin  gerekçelerini katılımcılara  ve basın mensuplarına şöyle açıkladılar.

Proje alanı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında “Tarım Alanı ve Orman Alanı” vasfında kalmaktadır.

Bu alan köyün tüm tarım alanlarını kapsamaktadır, Geçim kaynağı sadece tarım ve hayvancılık olan köyde yaşam sona erecektir.

Sadece Topçuköy ile sınırlı kalmayan  34.522 dekar lık  Ruhsat sahası  ve  8.873  dekar işletme alanı    Hasbuğa, Çavuşköy  , Doğanca köylerinde ki   tarım ve hayvancılığı yok edecektir.

Ormanı ve henüz kirlenmemiş  doğanın nimetlerinin, değişen anlayış gereği başka şekillerde değerlendirilebilmesi için yörede pek çok proje yürütülmekte, denenmeye çalışılmakta ya da tavsiye edilmektedir. Bunların en başında ise eko-turizm faaliyetlerinin yörenin imkanları ölçüsünde şekillendirilip uygulanmasına yönelik girişimler yer almaktadır. Bölge insanımıza arıcılık yapı diyorlar. Çünkü  Trakya arısı 30/06/2010  Tarih  ve 29 sayılı olurları ile  Tarım Bakanlığı tarafından mutlak korumaya alınmış, Ama Faaliyet bölgesinin  tamamına yakınında TRAKYA ARISI  koruma kapsamındadır.

Üstelik Ergene 1-1 alt havzası, 5 Kasım 2009 tarih ve 27397 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Ergene ve Meriç Havzaları Yeraltısuyu İşletme İlanı” ile her türlü yeraltısuyu tahsislerine kapatıldı. Bizlere sondaj açmak yasak iken, nasıl olurda Binlerce dekar alan açık kömür işletmesi için yok edilir.

“Istrancaların  nadir ekosisteminin korunması ve yerelin sürdürülebilir kalkınması yönünde ve gelecek nesillere,  yaşanabilir bir dünya bırakma  sorumluluğumuz gereği bu açıklamayı kamuoyu ile paylaşacağız, ormanımızı, tarım alanlarımızı ve göletlerimizin yok olmaması için, hukuksal platformda her türlü mücadeleyi vereceğiz” dediler.

Köydeki ÇED Halkı bilgilendirme toplantısına İlçe dışından gelen, Belediye Başkanları, İl Genel Meclis üyeleri, Sivil toplum örgütleri, TEMA ve DAYKO her platformda köylünün haklı mücadelesinde yanlarında olacaklarını beyan ettiler. 

 

Göksal ÇİDEM  DAYKO KIRKLARELİ

Bu Haberin Kaynağı : göksal ÇİDEM
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi