Trakya Termik Santraller İstemiyor

 

Trakya’nın 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği ile Enerji Üretim Alanları oluşturarak Kömürlü termik santrallerin kurulmasına yasal süresi içinde itiraz edeceğiz.

 

Ergene’ni zehirlediler, ama

 

Trakya’nın tarım topraklarının kirletilmesine, Istrancaların asit yağmurları ile telef olmasına. Su havzaların tahrip edilmesine İnsanlarımızın hastalıklarla boğuşmasına, binlerce yıl süre gelen bir yaşamın yok edilmesine karşı anayasal hakkımızı kullanarak itiraz edeceğiz.

 

Çed raporlarını İTÜ hazırladı

 

Elektrik üretimi bahanesiyle Ülkemizin en verimli toprakları yer aldığı alanlarda kömürlü termik santrallerin kurulmasın için Trakya’nın anayasa sayılan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planın değişikliği ilgili ÇED raporlarının İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ tarafından hazırlanıp Termik santrallerin su sıkıntısı yaşayamayacağı hava kalitesini etkileyecek bir emisyon yaratmayacakları, ileri yakma teknolojilerinin kullanılacağı gibi santral övgüleri ve methiyeler yer alması İTÜ gibi saygınlığı olan bir üniversite adının yer alması. Trakya’ da Belediyeler genellikle su ihtiyaçlarını yer altı sularından sağladıkları 350 mt kadar derine indiklerini herkesçe bilindiği halde.

 

Vize’nin Tarım ve Orman Alanları Yerine Enerji Üretim Alanı

 

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Vize Enerji Üretim Alanı (EÜA) olarak belirlenen bölge Istrancaların güney eteklerinde Kırklareli ili, Vize İlçesi’nde İlçe Merkezi’ne yaklaşık 3 km uzaklıkta olan bölgede, D020 Karayolunun hemen kuzeyinde yer almaktadır.  Yüzölçümü yaklaşık 146 ha. ( 1.460 dönüm )

 

Vize Enerji Üretim Alanı olarak adı geçen alan, yürürlükteki ‘Çevre Düzeni Planı’nda

   *Tarım Arazisi

   * Orman Alanı

  *Yeraltı Suları Beslenme Alanı kapsamında bulunmaktadır.

 

Yürürlükteki Kırklareli ‘1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ise  

   *Tarımsal Niteliği Birinci Öncelikli Korunacak Alan

   *Tarımsal Niteliği Sınırlı Alan

   *Orman Alanı

   *Yeraltı Suları Besleme Alanı kapsamında bulunmaktadır

 

İstanbul’a Bir Armağan Silivri’ye Termik Santral

İkinci termik santralin kurulacağı Enerji Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Çerkezköy Enerji Üretim Alanı (EÜA) ise  İstanbul Silivri ilçesi sınırları içerisinde kalıyor. Çayırdere köyünün yaklaşık 5 kilometre batısında, Tekirdağ ili Çerkezköy ilçe merkezinin ise 7 kilometre doğusunda yer alan EÜA’nın yüz ölçümü ise yaklaşık 545 hektar ( 5.450 Dönüm) alanı kapsıyor. İstanbul-Tekirdağ il sınırında yer alan termik santralin 60 hektarlık ( 600 dönüm ) kısmı Tekirdağ, 485 hektarlık 4.850 kısmı ise İstanbul’da yer alıyor.

  

Çerkezköy Enerji Üretim Alanı olarak adı geçen alan, yürürlükteki ‘Çevre Düzeni Planı’nda

   -Tekirdağ il sınırlarındaki bölümü

      *Tarım Arazisi

     * Orman Alanı

     *Aşırı Yer Altı Suyu Çekim Alanı

    *Yeraltı Suları Beslenme Alanı kapsamında bulunmaktadır

   - İstanbul il sınırları bölümü

    * Ağaçlandırılarak Ormanla Ekolojik Olarak Bütünleştirilecek Alan olarak yer almakta.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 27/10/2016 tarihinde onaylanan 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile Tekirdağ Çerkezköy- İstanbul Silivri arası ile Kırklareli Vize olmak üzere iki bölge “Enerji Üretim Alanı” (EÜA) ilan edildi. EÜAŞ Çerkezköy Termik Santrali ve TKİ Vize Termik Santrali alanlarının yürürlükte bulunan çevre düzeni planlarına işlenmesine yönelik olarak plan değişiklikleri ile kömüre dayalı termik santrallerin kurulabilmesi için gerekli yasal altyapı hazırlanması ile Trakya’nın yaşam kaynaklarına indirilmiş darbe olmuştur. Üstelik Bu bölgelerde santrallerde yakılacak nitelikte kömür rezevrlerinin olamaması demek, ithal kömüre dayalı olacağından Liman ve nakliye ulaşım. Tıkanmış cüruf ekonomik hayatı peşinden sürükleyecektir.

 

Termik Santrallerin kurulması halinde Istrancalar üzerinden yılın dokuz ayı esen kuzey rüzgarları Trakya’yı Marmara ve İstanbul’u kömür partiküllerine boğacak, Tarım alanlarındaki ayçiçeği, buğday tarlaları yağmurlarla ve çiğ ile birlikte tarlar asit yağmurları ile telef olacak. İstanbul, Trakya ve Marmara bölgesi insanları hastalık ve yeni virüslerin tehdidi ile karşı karşıya kalmaması için 14.11.2016 – 13.12.2016 (30 gün) tarihleri arasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilan panosu ile internet sitesinde askıya çıkarılan. Çevre ve Şehircilik Bakanlığın  27.10.2016 tarihinde onaylanan 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Plan değişikliğine anayasal hakkımız gereği yasal süresi içindeDağal yaşamı Koruma Vakfı olarak  itiraz edeceğimiz gibi her vatandaşın, her yaşam savunucusu kurum ve kuruluşları da itiraz etmeye çağırıyoruz.

 

 

 

Bu Haberin Kaynağı : dayko
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
Yaşam haki istiyoruz.Devletin yapması gereken havasuTemiz Gıda sağlaması gereken tam tersine ricamız yoktur.Bizler
Kanser olduk çocuklarımız be torunlarimiz için iznimiz yoktur.
Adnan - 26.11.2016 22:17:37
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi