Tekirdağ - Saray’ı ‘Gaza’ boğacaklar!
 Kuvarsit Ocakları, Rüzgâr Enerji Santralleri derken, Saray Linyitten gazlaştırma yoluyla elektrik üreten santral tehdidi ile karşı karşıya kaldı.

 

2006 yılında Termik Santral girişimini geri püskürten Saray, bu defa termik santralden daha büyük bir tehditle karşı karşıya. Edirköy Mahallesi’ne ‘Linyitten Gazlaştırma Yoluyla Elektrik Üreten Santral’ kurmak için çalışmalarına başlayan Bersey Firması, kurum görüşleri kapsamında Saray Belediyesi’nden görüş istedi. Saray Doğayı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Demet Karpat Erol, Edirköy’e kurulmak istenen santralin Termik Santral’den iki misli karbondioksit gazı açığa çıkaracağını ve su kaynakları için büyük bir tehdit oluşturacağını belirterek, 2006 yılında olduğu gibi zor bir sürecin daha Saray’ı beklediğini söyledi.
 

FİRMA GÖRÜŞ İSTEDİ
Bersey Sınai ve Tıbbı Cihazlar İmalat ve Ticaret Limited Şirketi, ‘Türkiye linyitlerinden gazlaştırma yoluyla elektrik üretilmesi için gereken teknolojilerin geliştirilmesi’ projesi adıyla; “Gazlaştırma Teknolojisi hem çoklu kaynaklarla çalışabilen hem de nihai imkan veren bir termokimyasal dönüşümdür. Proje dâhilinde Türkiye Linyitlerine özgün gazlaştırma teknolojileri irdelenecek, en uygun teknoloji belirlenecek, 9 MWth güce en yakın olacak şekilde detaylı boyutlandırılacak, imalatı ve montajı yapılıp devreye alınacaktır. Tasarlanacak tesisin TKİ’nin Saray Edirköy Havzası’nda kurulması ve test edilmesi öngörülmektedir” ifadelerini kullanarak, Edirköy’ kurmak istedği santral için Saray Belediyesi’nden görüş istedi.

 

MECLİS KASIM AYINDA GÖRÜŞÜNÜ BİLDİRECEK
Konu Eylül ayı Meclis Toplantısı’nda gündeme gelirken, Başkan Çoban gerekli çalışmanın yapılması ve görüşlerin alınmasının ardından Meclisin kararını açıklayacağı ifade etti.

 

TIBBI CİHAZ İMALATI YAPAN FİRMA SANTRAL KURACAK!
Projede dikkat çeken ve merak uyandıran nokta ise projeyi hayata geçirmek isteyen firmanın Tıbbı Cihazlar İmalat ve Ticaretini yapıyor olması. İnsan yaşamına ve doğaya büyük etkileri olabilecek bir projede hangi akla ve mantığa hizmet edilerek, Tıbbı Cihazlar İmalat ve Ticaretini yapan bir firmaya santral kurma izninin verildiği merak ediliyor.

 

KARPAT EROL; TERMİK SANTRALDEN DAHA TEHLİKELİ
Proje hakkında görüşüne başvurduğumuz Saray Doğayı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Demet Karpat Erol, projenin Saray için yıkım anlamına geldiğini söyledi. Projenin Saray Belediyesi’ne geldiği günden itibaren dernek olarak yoğun bir araştırma içerisinde olduklarını söyleyen Karpat Erol, “Projede iki büyük sorun var. Birincisi linyit veya kömür gazlaştırma işlemi sırasında, kömürü doğrudan enerji elde etmekte kullanan bir tesisin iki misli karbondioksit gazı açığa çıkarması. Dolayısıyla Saray’da bu yöntemle yalnızca daha fazla linyit çıkartılmış olmayacak, çevreye de ağır bir fatura çıkacak. İkinci büyük sorun ise su kullanımı. Linyit gazlaştırma, su kullanımı yoğun bir enerji elde etme yöntemi. Bu nedenle gazlaştırma tesisleri açılması planlanan bölgelerdeki su kaynakları büyük tehdit altında kalıyor. Bu tesisin Saray’da kurulması demek Saray’ın büyük bir çevre felaketi ile karşı karşıya kalması demektir. Dernek olarak bu projenin her aşamada takipçisi olacağız ve Kuvarsit Ocakları sürecinde olduğu gibi projenin hayata geçmemesi için Saray halkıyla birlikte her alanda mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

 

MUHTAR MALELİ; “BENİM HABERİM YOK!”
Proje hakkında bilgi almak için ulaştığımız Edirköy Mahalle Muhtarı Kemalettin Maleli, projeden haberi olmadığını söyledi. Edirköy’de yaşayanlara sormadan hiçbir projenin yapılamayacağını söyleyen Maleli, “Mahalle Muhtarı olarak çevreye zarar verecek bütün projelerini karşısındayız. Doğal güzelliklerimizi, su kaynaklarımızı, tarım alanlarımızı yok etmek isteyenler karşılarında Edirköy Halkını bulur” dedi.

 

Bu Haberin Kaynağı : Saray Gazetesi
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
BU İŞ NEYE BENZER BİLİRMİSİNİZ? ALTIN YUMURLAYAN TAVUĞU KESMEK TE DEĞİL KÜMESİ YAKMAK GİBİ BİŞEY...
CAFER AKALIN - 10.10.2016 16:00:20
ALLAH CEZALARINI VERİR EĞER ÜLKEMİZİN O KADAR ÇORAK VE VERİMSİZ ALANLARI VARKEN TEKİRDAĞ GİBİ TARIM ÖZELLİKLEDE AYÇİÇEKTE REKOR KIRAN BİR BÖLGEYE TERMİK SANTRAL İZNİ VERİLİRSE.HERKEZ BU DÜNYADA KENDİNE YAKIŞANI YAPAR AMA KARŞILIĞINDA HAKKETTİĞİNİ YAŞAR..
CAFER AKALIN - 10.10.2016 15:56:53
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi