Tehlikenin Farkındamısınız..? Istrancalar yok oluyor.

TEHLİKENİN FARKINDAMISINIZ..

Vize ziraat Odası Başkanlığı  katkıları, DAYKO (Doğal Yaşamı Koruma Vakfı)  ve ZMO  (Ziraat Mühendisleri Odası) Kırklareli il temsilcilikleri nin destekleriyle, Vize Ziraat Odası salonunda “Tehlikenin Farkındamısınız..? Tarım ve Orman alanlarımız yok oluyor” paneli yapıldı.

Panele konuşmacı olarak, Prof.Dr. Doğan KANTARCI ve Tekirdağ Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Av. Mustafa Kurtul KARABULUTLAR  KATILDI.  Paneli Kırklareli Kent Konseyi   ve bileşenlerinın yanı sıra, Thrakis Doğa ve Kampçılık  yöneticileri, Muhtarlar, STK temsilcileri, Siyasi Parti İlçe Başkanları,  ve Vize  çevresinde tarımsal üretim yapan köylüler ve çiftçiler katıldı.

Panelde Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardında, Söz alan Vize Ziraat Odası Başkanı Demir Aypar EKER, Bölgede yaşanan çevresel felaketlerin tarımsal üretime  olumsuz etkilerini aktardı. Bölgede sayıları her geçen gün artan vahşi madencilik faaliyetlerinin,     Sakin, Yeşil  şehir Vize’deki  doğal yaşamın telafisi mümkün olmayan şekilde yok olmak üzere olduğunu belirtti.

Çevre Komisyonu üyeliğinin yanı sıra, Saray Doğayı Koruma derneği Başkanlığını da yürüten  Av. Mustafa Kurtul KARABULUTLAR   yaptığı sunumda, Egeden örnekler le görsel bir sunum gerçekleştirdi. Özellikle de RES ler konusunda oldukça ilgi çeken sunum da, Ege köylülerinin yaşadıkları ve Karaburun Kent Konseyi Başkanı İpar Buğra DİLLİ’nin açıklamaları RES tehdidi altında olan köylüler tarafından dikkatle izlendi.

Görsel sunumun ardından Av. KARABULUTLAR, RES ve Kuvarsit Madenine karşı dernek olarak verdikleri mücadeleyi anlattı. Köy Köy gezerek, yaşanan ve yaşanacak olanları anlatan KARABULTLAR, hukuksal süreçler ve kamu yararı kararları hakkında bilgiler verdi.

Prof.Dr. Doğan KANTARCI Istrancalar konusunda yaptığı bilimsel çalışmaları katılımcılarla paylaştı. Özellikle de taş ocaklarının yer altı ve yer üstü kaynaklarında yarattığı tahribatı ve neticesinde yaşanan kayıpları, Kaynarca Kocakaynak Düdeninde 1986 yılında Otoyol yapımı içilen patlatmalı taş ocağında faaliyet sonucunda 400 ml/sn olan debinin 200ml/sn düşmesini bilimsel olarak açıkladı. Karstik bir yapıya sahip olan Istrancalarda yer altı su besleme alanları üzerinde yapılan her patlatma, açılan her taş ocağı su kaynaklarını yok ediyor..

Prof.Dr. KANTARCI Yer altı ve yer üstü kaynaklarını   vahşi madencilik yok ederken, Ormanlarda ki doğal yaşamı da RES lerin yok edeceğini,  bunlar için açılan yolların  habitat parçalanmasına neden olacağını örneklerle açıkladı. Istrancaları ana kuş göç yolu üzerinde olduğunu, Kuşların sıcak hava etkisiyle yükseldikten sonra süzülerek yol aldığını, bu süre içerisinde  kanat çırpmadan , süzülerek yol aldıklarından, manevra kabiliyetlerinin zayıf olduğunu, süzülerek yol alan kuşların da RES lere  çarpma olayının dünyada sık görüldüğünü söyledi.

Katılımcıların ve konuşmacıların hiçbirisi RES lere karşı değil. Yanlış yere  konulmalarından ve canlı örneklerle yaşananları gördüklerinden Istrancalara RES kurulmasının telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağını, Doğal yaşam alanlarının gelecek nesillere bırakılması için ıstrancaları tahrip eden yatırımlardan uzak durulmasını  istediler..

Ziraat Odası Başkanı ERKER, Katılımın yüksek olmasının duyarlılığın artmasının,  Oda olarak kendilerini mutlu ettiğini, bundan sonrada yaşam alanlarının korunması ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakılması için her türlü yasal platformda mücadeleye devam edeceklerini  söyleyerek katılan, katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

 

Bu Haberin Kaynağı : Dayko Kırklareli
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi