RES Istrancalara olur mu..?

Vize Evrencik köyünde yapılan RES halkı bilgilendirme toplantısından sonra Istrancalarda ki doğal yaşamın sürmesi için mücadele eden yaşam savunucularına "BUNLAR RÜZGAR ENERJİSİNE DE KARŞI"  yaftası takılmaya çalışılıyor.

Bunu öne çıkararak, asıl yaşanacak olan tahribatı göz ardı etmek istiyorlar. Kimse rüzgar enerjisine karşı değil. Ekte yazdığım gibi, Bir ev için Tuvalette ihtiyaç. Ama salonun yada mutfağın ortasına yaparsanız evin içine etmiş olursunuz"

ISTRANCALARDA RES….?

 

Dünyanın karşı karşıya olduğu en önemli çevresel sorunlardan birinin  atmosfere salınan  sera gazı sonucu küresel ısınma ve iklim değişikliği olduğunun, bu çerçevede yenilenebilir enerji üretimini öneminin bilincindeyiz. 

Kamuoyuna yanlış aktarılan “rüzgar enerji santralarına karşı çıktılar” ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. 

Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından  yapılan duyuruda    “KIRKLARELİ ili VIZE ilçesi sınırları içerisinde Evrencik Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretim Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan Evrencik Rüzgâr Enerjisi Santralı (70 adet Türbin) (120 MWm/ MWe kapasiteli) projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmış   ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 10/02/2015 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı yapılacağı duyurulmuştur.

PROJE DOSYA LİNKİ http://eced.csb.gov.tr/ced/jsp/ek1/6786#

RES  doğru bir tercihtir, Ama yeri yanlıştır. Her evde tuvalet ihtiyaçtır. Ama salonun yada mutfağın ortasına yapılmaz. Yaparsanız evdeki yaşamın içine etmiş olursunuz..

 Hele de Istrancalar’da.  Bulgar tarafında ki Istranca’da   RES yoktur. Bulgaristan çevre ve doğa dernekleri RES kurulmamasını tek kelimeyle açıklıyor. “Burası Istranca Ormanları,   Biyosfer rezerv alan ve kuş göç yolu üzerindedir. RES Kurulamaz

Ancak Bahse konu  dosyasının incelenmesi neticesinde;

Bölgede yaşayan halkın, STK lar, Odalar, Bilim ve Hukuk Adamlarınca yapılan değerlendirme neticesinde Proje tanıtım dosyasında bir çok çelişki ortaya çıkmıştır.

Türkiye’de bulunan yarasa türlerinin yüksek öncelikli korunma statüleri vardır. Yıldız Dağlarında Trakya Üniversitesince yapılan   son araştırmada,  veriler de göz önüne alındığında bu türlerden 28’i (% 73,6) Trakya’da,  25’i (% 65,7) ise Yıldız dağları ile mağaralar çevresindeki ormanlarda bulunmaktadır. Yarasalarda lokal popülasyonu etkileyecek sayıda ölüm beklenebileceği, Tozlaşma ve zararlıların yok edilmesinde çok önemli rolü olan Yarasa popülasyonundaki azalma, ekosistem ve tarımsal üretim üzerinde  büyük risk oluşturacaktır.

  Son yıllarda AB Projesi kapsamında Bulgaristan Zeleni Balkan Vakfı Küçük Kerkenez’in (Falco naumanii) Trakya Topraklarında ki kolonilerini takip etmekte  ve raporlar düzenleyerek AB Çevre Komisyonuna sunmaktadır.  Tespit edilen türler ve kolonilerin popülasyonunda RES lere bağlı bir azalma olduğunda Uluslararası sorunlar yaşanabilir. RES LERİN FİRMALAR ADINA KAZANILMIŞ HAK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİNİN BEDELİ , MİLYONLARCA YILLLIK DOĞAL YAŞAMIN , YABAN HAYATI VE  YÖRE HALKININ  VARLIĞI VE YÜZLERCE YILLIK KADİM KÜLTÜRÜN KAYBOLMASINA NEDEN OLACAKTIR.

 Bölgede arıcılık  faaliyetleri sonucu kalitesi yüksek bal elde edilmeye başlanmıştır. Bölge halkının  ekonomik gücünü yükseltmek için arıcılık,  ilgili kurumlarca   teşvik edilmektedir.

Üstelik bölge arıcılıkta mutlak koruma altındadır. Trakya arısı 30/06/2010  Tarih  ve 29 sayılı olurları ile  Tarım Bakanlığı tarafından mutlak korumaya alınmış olup, Yıldız dağlarının tamamına yakınında TRAKYA ARISI  koruma kapsamındadır. Ancak Proje dosyasında Tarım bakanlığının koruma kararından söz edilmemektedir.

Amerikada yapılan bir araştırma aşağıdadır. RES Çiftliklerinin çoğaldığı bölgelerde bal arısı popülasyonunda önemli kayıplar yaşandığı tespit edilmiştir.

Tarım İl Müdürlüğü ve Arıcılar birliği görüşleri Mutlaka alınmalıdır.

http://ufodigest.com/article/wind-farms-may-be-responsible-mass-honeybee-disappearance

-- http://apisuk.com/Bees/2013/01/research-bees-and-wind-turbines/

http://scientificbeekeeping.com/sick-bees-part-18b-colony-collapse-revisited/

Ayrıca 2009 yılında “Yıldız Dağları Biyosfer Projesi” kapsamında hazırlanan bilimsel raporlarda,     rüzgâr enerji santralleri kurulması    bölgedeki kuş çeşitliliği ve göçmen kuşlar için potansiyel bir tehdit oluşturmaktadır.  Yıldız Dağları’nın tüm Palaearktik bölge için en önemli göç yollarından biri üzerinde yer aldığı göz önüne alındığında, bölgede kurulacak rüzgâr enerji santrallerinin Türkiye’nin ulusal sınırlarını aşarak bütün bölge kuş çeşitliliği üzerinde olumsuz sonuçlar doğuracaktır. DELİMEKTEDİR.

Türkiye’de ki 9 sakin şehirden biri olan Vize Uluslar arası statüye sahiptir.Citta-slow olmasının en büyük özelliği doğal ve kültürel varlıklarıdır. Trakya’nın tek Cittaslow kenti unvanına sahip Vize’nin unvanı Uluslar arası platformlarda tartışılır hale gelecektir.

Bölge yaban hayatı bakımından oldukça zengin olup, Karaca, yaban domuzu, kızıl şahin, atmaca   ve  en önemlisi dünyada koruma altında olan ve yaşam alanı Istrancalar olan Akkuyruklu kartal ile yaban kedisinin yanı sıra flora ve fauna açısından oldukça zengin bir bölgedir. Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümünün  Istrancalar’da yaptığı geniş kapsamlı bilimsel çalışmalar mevcuttur. Faaliyete başlanmadan önce, telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaşanmadan önce, Trakya Üniversitesinden bölgeyle ilgili görüş alınmalıdır.   Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Trakya Üniversitesi Biyoçeşitlilik envanteri geçtiğimiz ay tamamlanmış olup,  GÖRÜŞ ALINMADAN FAALİYETE OLUR VERİLMEMELİDİR..

2872 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin (e) bendinde, çevre politikalarının oluşmasında katılım hakkının esas olduğu, Bakanlık ve yerel yönetimlerin, meslek odaları, birlikler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların çevre hakkını kullanacakları katılım ortamını yaratmakla yükümlü oldukları vurgulanmaktadır. Katılım hakkının kullanılması açısından önem taşıyan diğer bir hak da bilgi edinme hakkıdır. Bu nedenle, çevresel karar alma süreçlerinde katılım hakkını bilgi edinme hakkı ile bir arada değerlendirmek gerekmektedir.

“Bilgi Edinme ve Başvuru Hakkı” başlıklı 30uncu maddesinde de;

“ Madde 30- (Değişik madde ve başlığı: 5491 - 26.4.2006 / m.21) Çevreyi kirleten veya bozan bir faaliyetten zarar gören veya haberdar olan herkes ilgili mercilere başvurarak faaliyetle ilgili gerekli önlemlerin alınmasını veya faaliyetin durdurulmasını isteyebilir. Denilmektedir.

Şirketin proje tanıtım dosyasının 5- Sayfa 39  “Diğer taraftan, yöre halkıyla kuş göç hareketleri konusunda yapılan görüşmelerde göçmen türlerden akleyleklerin Bulgaristan üzerinden gelip, bir bölümü RES sahasının 4-5 km batısından geçerek zaman zaman konakladıkları, bir bölümünün ise Istranca Dağları üzerinden gelerek RES sahasının yaklaşık 8-10 km doğusundan İstanbul Boğazı istikametinde göç ettikleri ifade edilmiştir.” Bölge halkıyla görüşülmüş  leylekler  RES sahasına batıdan 5 km, doğudan ise 10 km uzağından geçiyormuş.

ANCAK;  Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü  yazısında,  Raporun incelendiği 20 Mart ve 20 Nisan 2014 tarihleri arasında ilkbahar kuş göç döneminde  kuşların 3 ana göç yolu kullandığı, bir yolun proje sahasının ortasından geçtiği Akleyleklerin ve karaleyleklerin bu yolu kullandığı belirtilmiştir

Prof. Dr. Doğan KANTARCI konuyla ilgili yürüttüğü bilimsel çalışmadan bir bölüm aşağıda gösterilmiştir.

 

 

 

 

 

Sayfa 194   Kurulması planlanan Evrencik RES sahası kızılçam ve karaçam ormanlarıyla kaplıdır. Alanda dağlık ve tepelik yapı görülmektedir. Alanın en önemli görsel peyzaj ögesi Evrencik Dağı ve Ege Denizi‟nin görünümüdür.  Ayrıca PTD ye Ege denizinden  fotoğraf eklemişler.  Istrancalardan Ege Denizini görmek mümkün değildir. Evrencik diye bir dağ da yok. Dolayısıyla PTD anlatılmaya çalışılan yer VİZE DEĞİLDİR.

          PTD Sayfa 213 Başlıca bitkisel ürünler buğday, şeker pancarı, ay çiçeği ve arpadır. Ayrıca sebze ve meyve de üretilir. İlçede hayvancılık da önemli yer tutar. Beslenen koyun ve ineklerden sağlanan süt mandıralarda değerlendirilir. İlçe kıyısında küçük çapta balıkçılık yapılır. Vize’de Kıyı ve balıkçı yok.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, 25 Aralık 2014 te Edirne’de yapılan TRAKYA GELİŞİM PROJESİ (TRAGEP),     toplantısında, http://ergene.ormansu.gov.tr/ergene2/Files/TRAGEP.pdf  Bakanlıkça hazırlanan bu projenin 20. Sayfasında, Yıldız Dağları Biyosfer Rezervi Projesinin uygulanmakta olduğu belirtiliyor. Bu proje uygulanıyor ise  RES kurulmamalıdır.

Çünkü, Yıldız Dağları Biyosfer Projesi Rapor Serisi No. 6Final avifauna tr Raporunda  “ Palaearktik bölgenin ana kuş darboğazlarından birinin üstünde yer aldığı, bu nedenle, bölgede rüzgâr santralleri inşa edilmesi tüm biyocoğrafya bölgesindeki avifaunayı çok ciddi olarak etkileyeceği  olumsuz sonuçlar doğuracağı, Yıldız Dağları’nın kuş göç yolları açısından stratejik konumu  göz önüne alınarak bölgede rüzgâr santrali kurulumundan kaçınılması gerektiği  raporda açıkça belirtilmiştir.

         Yıllar önce Ergene havzası için haykırışlar dikkate alınmadı Ergene ve Binlerce dekar alan kirletildi.  Yok edildi.  Istrancalar Ergene havzası ve İstanbul’un su kaynaklarıdır. Kalan son varlıkları da kaybettiğimizde gelecek nesillere yaşayacak alan kalmayacaktır.

Istracalar’daki  doğal yaşam alanlarının barındırdığı ekosistemlerin gelecek kuşaklara aktarılması için her platformda mücadeleye devam edeceğiz.

 

 DAYKO VAKFI İL  TEMSİLCİLİĞİ                                                        Göksal  ÇİDEM

Bu Haberin Kaynağı : Göksal ÇİDEM
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi