Pınarhisar Cumhuriyet Başsavcılığana suç Duyurusunda Bulunduk

Istrancalar'da Taş Ocaklarına her şey serbest  olmayacak !

 1, Derece Arkeolojik Sit alanı üzerinden taş ocağı yolu geçirenler için Suç Duyıurusu

 Kırklareli-Pınarhisar Erenlerköy'ün de Kültür Varlıkları Koruma Envanterinde Kayıtlı bulunan 1.ci derece arkeolojik sit alanı olarak gösterilen Tavaşan hisar Kalesi ve kaya mezarların bulunduğu alanın üzerinden taş ocağı kamyonlarına geçiş yapmak için açılan yol için Pınarhisar Cumhuriyet Başsavcılığına Suç Duyurusunada bulunuldu

        T.C

PINARHİSAR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

  MÜŞTEKİ             :DAYKO Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Adına Başkan Nusret TÜRKKAN

ŞÜPHELİLER        : 1- Kırklareli  İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Yetkilileri

                                 2- Ruhsat ve Yol Geçiş İzni Mevzuatı  ile ilgili Yetkilileri

  KONU                  : Görevi Kötüye Kullanma, Kültürel Varlıkları Koruma Mevzuatına Aykırılık

  OLAYLAR            :

1- Şikayetçi/müşteki vakfımız çevre ve doğal yaşamın korunması amacı ile kurulmuş bir vakıf olup, vakıf senedinde anılan amaçların gerçekleştirilmesi için gereken tüm faaliyetlerde bulunmaya yetkilidir.

  2-  Kırklareli İli Pınarhisar ilçesi Erenler Köyü Tavşanhisar mevki 579 parsel nolu taşınmazın üzerindeki Tavşanhisar Kalesi Erenler Köyü 400 mt kuzey batısında bulunan kale Kültür Varlıkları Koruma Envanterine 29-07-529 saylı Envanter no kayıtlı olup. 1: Derece Arkeolojik sit potansiyeli dir.

 3- Kırklareli İli Pınarhisar ilçesi Erenler Köyü, Köy Kenarı mevki, 579 parsel nolu taşınmazın üzerindeki Tavşanhisar Kale Oyma Kaya Mezarları.  Erenler Köyü 350 mt kuzey batısında Tavşanhisar kalenin çevresinde meralık alanlarda Oyma Kaya Mezarları  kale Kültür Varlıkları Koruma Envanterine 29-07-530 saylı Envanter no kayıtlı olup. 1: Derece Arkeolojik sit potansiyeli dir.

  4- Anılan parseleler Kültür Varlıkları Koruma Envanterine Kayıtlı olup 1. Derece Arkeolojik Sit Potansiyeli olduğu halde, Üzerinden Taş Ocağı kamyonlarına ve iş makinalarına geçiş yolu yapılmıştır. Medya ve İnternet paylaşım sitelerinde çıkan haberler üzerine yaptığımız kısa araştırmalarda söz konusu kültür varlıkların tüm kayıtları olduğu ve tüm bölge halkı ile yöneticilerin  tarihi eser olarak algılanıp  sayılmasına rağmen Kültürel Varlıkları Koruma Mevzuatına rağmen Taş Ocağı yolu olarak üzerinden geçiş yapılması utanç vericidir. Ruhsat ve Yol Geçiş İzni Mevzuatı  ile ilgili  “özensiz” ve “sorumluluklarından uzak” hareket edilmesi  kamu kurumlarının sorumluluklarından uzak bir yaklaşım ile Taş Ocağına Geçiş Yolu açılmış olması büyük bir ve günah işlenmiş.  Bahsi geçen durumun Fiilen suç olması yanında ayrıca Pınarhisar ilçesinin imar planlarına gelecekte, telafisi imkânsız sonuçları olacaktır. 

5- Söz konusu Arkeolojik sit alanların Kültür Koruma Envanteri Kayıt belgeleri ekte sunulmuştur.

 6-  Söz Konu Arkeolojik sit alanları ve üzerlerinden geçen özel Taş Ocağı Yolu ile bu taş ocağı için açılan yoldan geçen taş ocağı kamyonların resimleri belge olarak ekte sunulmuştur

 7- Şüphelilerin yönetici ve yetkilisi bulundukları kurumların imar ve şehircilik ile Kültürel Varlıkları Koruma Mevzuatına Aykırılık  söz konusu özel taş ocağı yolunun faaliyetleri yani suç teşkil eden fiilleri halen devam etmekte olduğundan, bugüne kadar sayısını bilmediğimiz kültür varlığının tahrip olduğu ve usulsüzlüklere sebep olan  Taş ocağı yolunun kapatılıp taş ocağı nakliye faaliyetlerinin durdurulması yani suç teşkil eden eylemlerin durdurulması şüphelilerin yürürlükteki kanun ve mevzuatı gereklerine uymalarının sağlanması ile suçluların cezalandırılması gerekmektedir. Aksi halde tarih ve onun kültür mirası ile doğa ve yaşamın varlığına karşı işlenen suç varlığını sürdürecek ve yenilerinin işlenmesinin önünde de hiç bir engel olmayacaktır. 

 İSTEM SONUCU       :  Açıklanan ve re’ sen gözetilecek nedenlerle gerekli soruşturmanın yapılmasına; ilgili kurum yetkililerinin re’ sen tespiti ile suç konusu fiilleri işleyen faillerin kişi bazında tespiti ile eylemlerine uyan suçlar nedeni ile cezalandırılmalarının sağlanması için kovuşturma (kamu) davasının açılmasına karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz. 01.10 .2015

 Vakıf Başkanı

Bu Haberin Kaynağı : dayko
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi