MERALAR KÖYLÜNÜNDÜR.. ŞİRKETLERE KİRALANAMAZ

BASINA VE KAMUOYUNA

Kırklareli Lüleburgaz Ahmetbey Beldesinde 1 Kasım 2014 Cumartesi günü yapılan mitinge bölge il ilçe ve köylerden  katılım oldu.

Ahmetbey Belde Belediye Başkanı Mustafa ALTINTAŞ ve Mera Platformu sözcüsü Av. Emrah ARSLAN  meraların kiraya verilmesiyle bölgede ki hayvancılığın yok olacağını, geçimde acze düşeceğini belirterek, Yasal platformlarda her türlü mücadelenin verileceğini söylediler.

DAYKO  Doğal yaşam alanları üzerinde, günlük çıkarlar uğruna yaratılan tahribatlara karşı mücadele etmekte ve bundan sonra da mücadeleye devam edecektir.

DAYKO Ahmetbey Beldesinde yapılan etkinliğe Kurucu Genel Başkan, İl, İlçe temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda gönüllüsüyle destek vermiş, organizasyona katkı sağlamıştır.

DAYKO DİYOR Kİ;

Meralar sadece hayvanların besin ihtiyaçlarını karşılayan yerler değildir. Aynı zamanda hayvanların ihtiyaç duyduğu gezinti alanları ve kültürü yapılarak elde edilemeyecek değerdeki yem bitkisi karışımından oluşan doğal bir floradır.

Kaba yem ihtiyacı bahanesiyle ıslah amacıyla bu yerlerin kiraya verilmesi, yıllardır kanunla korunan bu değerin geriye dönüşü olmayacak şekilde yitirilmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca bu durum meraları şu ana kadar koruyan ve kullanan köy halkı ve küçük hayvancılık işletmelerimizi rahatsız ve mağdur etmektedir. Çünkü küçük ölçekli hayvancılık işletmeleri olduklarından meraları kendilerinin kiralama imkanları bulunmamaktadır. Ancak amaç gerçekten meraları ıslah etmekse ilgili devlet kurumları tarafından yapılacak ıslah programlarına meralardan faydalanan bütün paydaşlar dahil edilerek bu sorun ortadan kaldırılabilir.  

Ülkemizin toprak kaynakları olarak yüzölçümü,  783.562 km² dir. Ülke ortalamasında bakıldığında, Bu alanlar içinde çayır ve mera alanlarının kapladığı alan  14.6 milyon ha (% 18.6) ’dır. (Kaynak TÜİK 2013a) Kırklareli il geneline bakıldığında ise, bu ortalamada 655 bin hektar arazi varlığının yüzde 5,3’ü olan 35 bin hektar meraya sahiptir.  Dolayısıyla ülke ortalamasının çok altında olan bir mera varlığımız mevcuttur. Tarımsal ve hayvansal girdilerin maliyetleri arttırdığı bir ortamda, özellikle küçük baş hayvancılığın  süt ürünleri merkezi  konumunda ki ilimiz  mera yönünden oldukça fakirdir.

Dar alanda hayvancılık yapmaya çalışan ilimiz üreticisi, Meraların kiralanması konusunda tedirgin olmakta ve endişe duymaktadır.

Büyük oranda kaba yem açığı bulunan  ilimizde, kiralama ile  bu açık daha da artacak ve üreticimiz mağdur olacaktır.“”” Yüzde 60’lık kaba yem açığımız vardır. Hayvanlarımız saman ve kesiryem ile beslenmektedir ki, bu da ya saman ağırlıklı beslemeyle hayvanlar fizyolojik olarak aç bırakılacak veya konsantre yemlerle besleyip çok para harcayıp ya çok az para kazanacak yada zarar edip işletme kapatılacaktır.””” (Kaynak 05 Mar 2011 Hasan ÇEBİ  Tarım il Müdürü)

Mevcut sorunun asıl çıkış noktası il genelinde sayıları hızla artan büyük ve Küçük baş hayvan çiftlikleridir.   Köylerdeki hayvan sayısı dikkate alınarak yapılan mera hesabı yerine, Çayır ve mera varlıklarımız dikkate alınarak  sayıları yüzlerle ifade edilen çiftliklerin  disiplin altına alınması aciliyet arz etmektedir.

DAYKO  olarak bölgemizin doğal varlıklarını koruma amacıyla, bugüne kadar gösterdiğimiz tavrı ve duyarlılığı, bundan sonrada    göstereceğimizi,   bu kapsamda her türlü yasal haklarımızı kullanarak, mücadeleye devam edeceğimizi  Kamuoyuna saygıyla duyururuz..

Bu Haberin Kaynağı : DAYKO
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi