Karadeniz de Yunus Yoksa Balık da yok.

 

Sahilerde ki yunus ölüleri 

Karadeniz'iniz Deniz Çayırlarında yaşanan ekolojik tahribat ve yanlış avlanma baskısıdır.

 

  

Son günlerde Batı Karadeniz’de özellikle Istrancalar’ın kıyı şeridi sahillerinin de görülen yunus ölümlerinin başlıca nedeninin Karadeniz’deki “Dip uzatma ağları olarak nitelenen ağlarının suyun altında bir duvar gibi durması nedeniyle, ağlara takılan yunuslar yüzeye çıkıp hava alamadıkları için boğularak ölüyorlar. Yunusların periyodik olarak su yüzüne çıkarak hava almaları gerekiyor. Eğer yunus anne ise yavrusunu deniz üstünde bırakıp beslenmek için dibe dalıp ağlara takılırsa yavrusu da açlıktan ölüyor. Ağlarda balıkçılar tarafından ölü bulunan yunusların denize atıldığını ve kısa süre sonra sahile vurdukları görülmektedir.

       
  Diğer bir nedende Karadeniz’de günden güne artan kirliliğin yanı sıra balıkların ve diğer deniz canlıların doğal yaşam ortamını bozulması ile Karadeniz’in Eko sistemindeki değişiklikleri yunusları büyük ölçüde etkiliyor. Karadeniz deki mevcut deniz meraların koruma statüsü olmaması, yanlış ve aşarı avlanmaya bağlı besin kaynakları azalan yunuslar, hastalıklara karşı daha dayanaksız kalarak travma geçiriyorlar ya da tamamen aç kalarak yaşamlarını yitiriyorlar. Karadeniz’de bu nedenle büyük miktarda yunus ölüyor. Ölümler daha çok yavru yunuslarda yüksek miktarda gelişiyor.

 

 Önlem olarak Karadeniz’in Deniz Çayırları denilen sahaları koruma statüsü ilan edilmesi yanında avlanma sahaların belirlenerek İğneada koyu için acilen bu tedbirlerin alınması gereklidir. Yunus ölümlerini önlemek için bütün dünyada kullanılan “Pingers” adlı cihazın Karadeniz’de de balıkçıların kullanılmasının gerektiği, balık ağlarına yerleştirilen cihazın çıkardığı sesler ve gönderdiği sinyallerle yunusları uyardığını ve yüzde 77-90 arasında başarılı olduğu bilinmektedir. . 

 

Karadeniz’de cetacea takımına ait üç tür yaşıyor. Bunlar; mutur (Phocoena phocoena relicta), afalina (Tursiops truncatus) ve tırtak (Delphinus delphis).

 

Ortalama 40 metre boyunda bir gırgır teknesinin sadece bir seferde en az 4 ila 6 ton hamsi avlarken  bir yunus bir günde kendi ağırlığının ortalama yüzde 2 ila 5’i kadar balık avlar  3 kilo ile 7.5 kilo arasında değişir. O da ancak bulursa..

 

Karadeniz’de 1970’lerde 26 ticari öneme sahip balık varken bu sayı bugün 6’ya düşmüştür. Besin zincirinin en tepesindeki yunuslar ekosistemin sağlığı konusunda gösterge türlerdir. Yunusların azalması sürdürülebilir balıkçılığa ve tüm ekosisteme zarar verir. Ayrıca yunuslar daha çok yaşlı ve hasta balıkları yedikleri için, balık popülasyonlarının hastalanmasını azaltır ve üreme başarılarını arttırır. 

Balıkların sonunu getiren ve balıkçıya asıl zarar veren, aşırı avlanma, hatalı balıkçılık politikaları, kirlilik ile ekolojik dengenin tahribatı ile bozulan deniz yaşamı. 

 

 

 Kaynak: Tüdav

             

Bu Haberin Kaynağı : DAYKO
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi