KAYA GAZI GERÇEĞİ

Kırklareli 25. Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali Etkinlikleri Kapsamında, Kırklareli Kent Konseyi, TMMOB Kırklareli İl Koordinasyon Kurulu ve DAYKO (Doğal Yaşamı Koruma Vakfı) Kırklareli İl Temsilciliğimiz ortak etkinliği olarak, Kırklareli Belediyesinin destekleri ile düzenlenen  "Kaya Gazı Gerçeği (Kaya Gazının Çevreye ve İnsan Sağlığına Etkileri)" Panelini  Kırklareli Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde yapıldı.

 

Panelist olarak Ziraat Mühendisleri Odası  İstanbul  Şube Başkanı  Ahmet ATALIK, TÜMKÖY-SEN Yönetim Kurulu Üyesi  Yusuf GÜRSUCU ve Selahattin Eyyubi Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Rukiye PINAR BÖLÜKBAŞI sunum yaptılar..

 

Atalık yaptığı sunumda,  “Şeyllerde ilk gaz arama çalışmaları 1821 yılına, ABD’ye kadar uzanmaktadır.

1930 ve 1947 yıllarında yatay sondaj ve kaya parçalama çalışmaları yapıldı.  Her bir sondaj platformunda ömrü boyunca tüm işlemler dahil en az 300-450 milyon litre su kullanılmaktadır. Hidrolik çatlatma sıvısı %94 su, %5 kum ve %1 kimyasal maddelerden meydana gelmektedir. Amerika’da 650 dönümlük   çiftliğe 5 km mesafede 32 kuyu açıldı.  Sonra  5 İnek öldü. Ağırlık kaybı Süt veriminde düşüş  Kuyruklarda kopma oldu.  Şirketler kullandıkları kimyasalları kendi ülkelerinde bile “ticari sır” adı altında söylemezken, bize söyleyecekler mi?  Şeyl gazı üretimini artırmaya yönelik yeni kimyasalları topraklarımızda denemeyeceklerinin garantisi var mı?  İstanbul’a içme suyu sağlayan Trakya’daki kaynakların kirlenmesinin önüne nasıl geçilecek? Üç tarafı denizlerle çevrili Trakya’da yapılacak hidrolik çatlatma sonucu ortaya çıkacak atık sıvı denizlerimizi nasıl etkileyecek? Geri çekilen atık sıvı nasıl muhafaza edilecek? Bir noktaya kadar arıtılabilen sıvılar nereye deşarj edilecek?” dedi.

 

                Prof. Dr. Rukiye PINAR BÖLÜKBAŞI yaptığı sunumda Kaya Gazının insan sağlığı üzerine etkilerini anlattı.

Bölükbaşı “ Bir sondaj kuyusu için

5 milyon galon: 19 milyon litre: 19 000 ton

Kullanılan kimyasallar konusunda ise, “

Hidroklorik asid

Civa insan sağlığını nasıl etkiler?

 

Tüm Köy Sen (Tüm Üretici Köylü Sendikası) Yön. Kur. Üyesi  Yusuf Gürsucu yaptığı sunumda  günümüzde yaşananların  Kapitalizmin cinnet dönemi olduğunu  vurgulayarak yaptığı sunumda;

 

“Kapitalizm; suyu, havayı, toprağı yani yaşamı yok ediyor..  Enerji ise suya hükmetmekteki asıl hedefleridir.   30-40 yıl içinde geleneksel yolla çıkarılan petrolün ekonomik ömrünü tamamlayacağı tespitleri uzun süredir yapılmaktadır. Ancak 30-40 yıl içinde biten şey konvansiyonel dedikleri petrol üretimidir. Bazı örneklerini vereceğimiz bölgelere bakınca yerine ne koyacakları ve bu süreçte neye ihtiyaç duyacakları görülebilmektedir. ABD'de 10 yılı aşkın süredir çıkarılan kaya gazı süreci bölgemize taşınmaktadır. Gaz şirketleri ile çiftçilerin su savaşları verdiği ABD toprakları da hızla kirlenmekte örneğin Newyork eyaletinde kaya gazı yasaklanmıştır. Türkiye'de, Ortadoğu'da ve K. Afrika ülkeleri ile Bulgaristan, Polonya, Romanya, Ukrayna gibi ülkelerde kaya gazı sondajları çoğalmaktadır.

 

TRAKYA’DA DAĞITILAN TOPRAKLAR...

2014 son günleri Resmi gazetede, Trakya topraklarının yeni sahiplerinin kimler olduğu yayınlandı. Toprakların yeni sahipleri olan şirketlerin isimlerine ve işgal edilecek toprakların yer ve miktarı ise şöyle;

*Transatlantic Exploration Mediterranean International Pty. Ltd., Petrako Petrol Doğalgaz İnşaat Taahhüt İşleri ve Dış Tic. Ltd. Şti. ve Valeura Energy Netherlands B.V. adlı ortaklığa Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde 1049, Edirne'nin Süloğlu ve yine Kırklareli'nin Havsa ilçelerinde 11.559 hektar ve ilave olarak 5.395 hektar alan yani toplam: 18.003 hektar 1. sınıf tarım toprağı. 

*Thrace Basin Natural Gas Türkiye Corporation, Pinnacle Turkey Inc. Ve Corporate Resources B.V. şirketlerine Tekirdağ merkez ve Muratlı ilçesinde 6327 hektar 1. sınıf tarım toprağı.

*Türkiye Petrolleri A.O. ve Amity Oil International Pty Ltd. ortaklığına Tekirdağ Çorlu ve Çerkezköy'de 1561 hektar 1. sınıf tarın toprağı.

*Türkiye Petrolleri A.O. ve Petronas ortaklığına, Tekirdağ Hayrabolu'da 2429+2430+964: 5823 hektar 1. sınıf tarım toprağı.

Toplam 31.714 hektar, yani 317.140 dönüm 1. Sınıf tarım arazisi kaya gazı şirketlerine verilmiş.

 

Tüm bunlar yaşanırken Romanya’da 50 bin kişinin yaşadığı Barlad kentinde bir papaz halka yaptığı çağrılarla insanları bir araya getiriyor ve ABD’li Chevron şirketini kenten kovuyor.

Bu yaşananlar ışığında geleceğimizin ciddi anlamda tehlikede olduğunu görebiliyoruz. Suyumuz, toprağımız, ormanımız, gıda güvenliğimiz bu ellere terk edilemeyecek kadar değerlidir.

 

Yaşanır bir dünyayı gelecek nesillere miras bırakmak istiyorsak kapitalizmle aramıza mesafe koymak ve nihayetinde ondan kurtulmak insanlık için eretelenemez bir zorunluluktur.

 

Bunu bugünden başlayarak sağlamak ise, bu saldırılar karşısında seyirci olmaktan çıkıp mücadeleleri destekleyen bir pozisyon almamızı gerektiriyor. Ortodoks papazın mücadelesi ise iyi bir örnek olarak karşımızda duruyor.” Dedi.

 

Panelin ardından izleyicilerden gelen soruların cevaplandırılması ardından katlımcılara Kırklareli Belediye başkan Yardımcısı Tahsin GENÇAY  Kırklareli kamuoyunu yeni ve önemli bir konuda  bilgilendirdikleri için teşekkür ederek, plaket verildi.

 

 

 

 

 

 

 

               

 

 

 

 

Bu Haberin Kaynağı : Dayko Kırklareli
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi