HALKSAĞLIĞI KONGRESİ.. KONU: ERGENE

Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi’nde düzenlenen 17'nci Ulusal Halk Sağlığı Kongresi’nde Ergene Nehri  konusunda  düzenlenen  kongrede Moderatörlüğünü Uzunköprü Belediye Başkanı Av. Enis İŞBİLEN’in  yaptığı ve T.Ü.  eski Rektörü  Prof.Dr. Osman İnci, ve Ergene Platformu dönem sözcüsü TBB Çevre Komisyonu üyesi Av. Bülent KAÇAR,    Ergene ve çevresinde yaşanmakta olan Çevresel sorunlar konulu birer sunum yaptılar.

  İŞBİLEN Ergene Nehrinin İlçe  içerisinden   aktığını , yapılan son analizlerde 4 sınıf su olduğunu belirterek,  Kirliliğin bitirilmesi için hukuken ve bilimsel yönde çalışmaların hızlı şekilde yapılması gerekiyor  dedi.

Turizm açısından  da çok büyük önem taşıdığını belirten İŞBİLEN, Dünyada akarsu üzerinde en büyük taş köprü olduğunu , mutlaka korunması gerektiğini vurguladı.

 Prof.Dr. Osman İNCİ, Ergene Nehri’nden sulanan tarlaların üretilen sebzelerin tamamını etkilediğinden insan sağlığına ciddi hastalıklara yol açtığını ve geçtiğimiz günlerde Ergene Nehri ile sulanan çeltiğin kansere yol açtığı yönündeki açıklamayı hatırlattı.

İNCİ, Trakya topraklarında 8400 yıldır tarım yapıldığını bunun da arkeolojik kazılarla sabit olduğunu söyledi.  Trakyadaki doğal ve kültürel varlıkların çok hassas dengeler içerdiğini belirten İNCİ, yapılan yanlış planlama sonucunda kaybedilmemesi gerektiğini belirtti.

Trakyanın kaderinin 1980 lerden sonra değiştiğini, çarpık sanayileşme sonucu  doğal varlıklarını kaybetmeye başladığını, Egenenin neden bugün bu halde olduğunu bilimsel verilerle açıkladı.

Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Komisyonu Üyesi ve Ergene Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Bülent KAÇAR  Ergene Havzasının Bugünü ve yarını başlıklı sunumunda;

Ergenede ki kirliliğin, sonlandırılması için hukuksal olarak bir mücadelenin devam ettiğini, Etkin adli ve idari tedbirlerin hemen uygulanmasını  ve  Ergene Nehri'ne yönelik denetimlerin artırılması gerektiğini vurguladı.

Ekolojik dengeyi bozan nehrin, içinde ve çevresinde yaşayanların yaşam hakkını yok ettiğini, Marmara derin deşarj projesi ile  Marmara denizinin de büyük bir risk altında olduğunu belirtti.

1/100000 çevre düzeni planının kaçak sanayi tesisleri af getireceğini belirten KAÇAR,  İmar ve Çevre yasasına aykırı olduğunu, hiçbir planın yasaların üzerinde olamayacağını belirtti.

 

Kongreye  izleyici olarak katılanlar arasında,   Edirne TMMOB, Uzunköprü Çevre Gönüllüleri ve Kent konseyi  ile DAYKO katılan Sivil toplum örgütleriydi.

Bu Haberin Kaynağı : DAYKO
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi