Geldikleri gibi gitler !

Istrancaların Saray ilçesi Güngörmez-Bahçeköy–Sefaalan arasında kurulması planlanan kuvarsit ocağıyla alakalı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı, vatandaşların tepki ve protestosu nedeniyle yapılamadı.

 

FİRMA YETKİLİLERİNİ KONUŞTURMADILAR
27. Mart. Perşembe günü Saat 13.00’de Saray Güngörmez Köy Meydanı’nda başlayan protesto eyleminde, Güngörmez Halkı’nın protesto eylemine Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Siyasi Partilerin Temsilcileri, Belediye Başkan Adayları, STK Temsilcileri, Saray Dayanışması ve vatandaşlar desteğiyle , “Ormanlarımızı yok etmek isteyenler geldikleri gibi giderler” eylemiyle “Kuvarsit Ocağı” yapmak isteyen firmanın temsilcilerini iki defa girişimde bulunmalarına karşın ÇED toplantısına izin vermeyerek, Toplantının halkın yoğun protestosu nedeniyle yapılamadığına dair tutanak tutularak  ÇED heyetini konuşturmadılar.

Açtıkları pankartlar ve dövizlerle ÇED Heyetini ve firma yetkilerini protesto eden vatandaşlar, sık sık “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Ormanına, suyuna, sağlığına sahip çık”, “Direne direne kazanacağız”, “Ormanlar bizim yedirmeyiz”, sloganları attılar.

ORMANLARIMIZ BİZE EMANETTİR
Protesto eyleminde vatandaşlara hitap eden Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, doğasına sahip çıkan bütün eylemcileri kutlayarak, “Yaşadığımız doğa ve ormanlarımız bizlerin akciğeridir. Ormanlarımız, doğamız bizden önceki kuşakların bizlere emanetidir. Bizden sonraki kuşaklara biz bu emaneti en yaşanılır bir şekilde bırakmak bizlerin görevidir.
 debe
BAŞVURULARI REDDETTİK
Görevde bulunduğum dönemde Kuvarsit Ocağı için bize başvuruda bulundular. Biz bu başvuruları ret ettik. Reddetme nedenimiz bu alanın ekoturizm alanı olmasıdır. Bu bölgeye anca doğa turizmine yönelik yatırımlar yapılabilir. Biz nasıl ki termik santrali durdurduysak Kuvarsit Ocağı’nda durduracağız. Biz bu bölgede spor köyleri, dinlenme tesisleri ve sağlık merkezleri kurmayı hedefliyoruz” dedi
 
 ORMANLARIMIZA, HAVAMIZA, SUYUMUZA SAHİP ÇIKALIM
Saray Dayanışması adına basın açıklamasını okuyan Ercan Dedeoğlu :
Kurulması düşünülen Kuvarsit Ocağı nedeniyle yüz binlerce ağacın kesileceğini biliyoruz. Kuvarsit Ocakları dinamitlerle çıkarılacak. Bu patlamaların ortaya çıkaracağı tozların kanserojen olduğunu, kanser dışında sayısız solunum yolu hastalıklarına neden olduğunu biliyoruz. Çalışma Bakanlığı’nın raporlarına göre Kuvarsit Ocağı’nda çalışanların binlerce kişinin çeşitli hastalıklara yakalandığını biliyoruz. Ocağının kurulacağı alanda su kaynaklarımızın olduğunu ve bu kaynakların tamamen kuruyacağını biliyoruz. Bu ocak kurulduktan sonra bölgemizde köylümüzün geçim kaynağı olan mantarcılık, ormancılık ve hayvancılığın tamamen biteceğini biliyoruz. Var olan hukuk kurularına göre ocağın genişleme alanı tarlanıza, bahçenize ve evlerine geldiğinde bunları kaybedeceğinizi biliyoruz. Bu ocağın engellenmesinin tek yolun halkın toplu bir şekilde hareket ederek, onlarını istemediğini göstermesi olduğunu biliyoruz. Çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğine, ormanlarımıza, havamıza, suyumuza sahip çıkalım. Birileri zengin olacak diye hayatlarımızın ve gelecek kuşakların mahvolmasına izin vermeyelim.”

“PARANIN YENMEYEN BİR ŞEY OLDUĞUNU ANLAYACAKLAR”
TEMA Vakfı Temsilcisi Mustafa Durmuşoğlu, Saray’da yaşayan herkesi doğasına sahip çıkmaya çağırarak,  “Son ağaç kesildiğinde, son nehir kirlendiğinde, son balık avlandığında; zengin adam çuvallar dolusu paranın yenmeyeceğini anlayacak. Ama o zaman iş işten geçmiş olacaktır” dedi.
 
“MUHALEFET HER ANLAMDA DEVAM ETMELİDİR”

Protesto Eyleminde son konuşmayı yapan Avukat Demet Karpat Erol, hukuksal süreci yakından takip ettiklerini belirterek, “Bugün burada kendini gösteren muhalefet her anlamda devam etmelidir. Biz bir imza metni hazırladık. Saray halkı özelikle de Güngörmez Halkı imzalarıyla bu sürecin karşısında olduğunu göstermelidir. Bu anayasal haktır. Her insan sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Hiçbir ekonomik gelişme insan sağlının, çevre ve doğa varlığının önüne geçemez, geçmemelidir” dedi.
Avukat Karpat Erol’un konuşmasının ardından imzaya açılan metin eyleme katılan bütün vatandaşlar tarafından imzalandı. Avukat Karpat Erol, ÇED Toplantısı’nın yapılamadığına dair tutanak tutulduğunu ve hazırlanan tutanağın gerekli mercilere iletileceğini söyledi.
Güngörmez Halkı’nın protesto eylemi alkışlar, sloganlar ve türküler eşliğinde mücadele kararlılığı içinde sona

Bu Haberin Kaynağı : saray
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi