Doğal Ve Kültürel Varlıklar geçmişten bugüne gelen, varlığını sürdüren, geçmişin izlerini taşıyan, günü yaşatan ve geleceği yaşatacak olan bizlerinde var olma nedenlerimizdir.

Doğal ve Kültürel Varlıkların Ekonomiye katkıları

Doğal Ve Kültürel Varlıklar geçmişten bugüne  gelen, varlığını sürdüren, geçmişin izlerini taşıyan, günü yaşatan ve geleceği yaşatacak olan  bizlerinde var olma nedenlerimizdir.

Bunlar korunduğu sürece geçmiş yaşayacak, gelecek korunacaktır. 

Hafta sonu Yunanistan’ın Dimetoka bölgesinden faaliyet gösteren Paradoks2020 adıyla çalışmalar yürüten, Liderliğini  Kostas Gourloumenos’un yaptığı organizasyonda,  sınırı çizen Meriç nehrinin karşı tarafında bir çok bölgeyi ziyaret ettik.  Düzenlenen seminerlerde Bölge Belediye Başkanları, Ticaret ve sanayi Odası Başkanlarının yanı sıra bir çok  yetkili  katıldı. Yaptıkları çalışmaları ve projelerini anlattılar.

Dimetoka Edirne’den önce Osmanlıya Başkentlik yapan bir şehir. Kale, Cami ve Bölgenin en büyük Katedralinin bulunduğu şehirde tarih her yerde  var.

Oristiade ise oldukça  yeni bir şehir. 1920 lerde kurulmuş. Mübadele sırasında Edirne ve Kırklareli çevresinden gidenlerce kurulmuş planlı, düzenli temiz bir şehir.

Bölgede çok eski yerleşimi olan köylerde var. Bunların arasında 1527 yılında Taş ustalarının bulunduğu,  ve Mustafa Paşa köprüsünün yapımıyla yerleşime açılan MYLOS köyü.

Eski değirmen taşlarının üretildiği köyde, bir de  değirmen müzesi mevcut.  Yaz aylarında 3000 olan nüfus kış aylarında 150 kadar.

Meriç havzasının bereketli topraklarını ikiye bölen Meriç nehrinin kıyısında bulunan küçük bir kasaba Pythion.

Pythion  Muhtarı  Xaris Theoxaridis ve ailesi tipik  Rumeli insanı. Misafirperver. Köylerini tanıtmak için büyük çaba içerisindeler. Nehrin kıyısında, Oldukça büyük bir kale mevcut.  Restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Örnek alınacak köy: Spilaio

Köyde yaşayan kadın girişimciler tarafından kurulan Kooperatif oldukça güzel işlere imza atmış.

Köyde kendilerine tahsis edilen bir binada, kurulan mutfakta  çeşitli gıdalar üretiliyor. Bu ürünleri Uluslar arası fuarlarda tanıtıyor. Ancak en önemlisi de catering hizmeti  vermeler. Bölgede ki kamu kurum ve kuruluşları, yaptıkları toplantı, seminer ve receptionlarda catering hizmetini köydeki kooperatiften alıyor.  Yerel üreticiye büyük destek veriliyor. Ülkenin yaşadığı krizde tarıma ve tarımsal üretime destek veriyorlar.

Bu kooperatif aynı zamanda tarım da yapıyor. İşledikleri ürünleri de kendi tarlalarında organik ve geleneksel tohumla üretiyorlar. Susam, Reçel, Tarhana, Kuskus, Makarna, Kahvaltılık, Yufka, Salça ve Tahin ürettikleri ürünlerden bazıları.

Köyde kazı çalışmaları yürütülen bir tarihi alanda mevcut. Köye hakim bir tepede kurulan müzede sergilenen kalıntılar hakkında, müze salonunda yapılan  bir sunumla  ziyaretçiler bilgilendiriliyor.

Yaban hayvanlarının yetiştirildiği Eurothirama Pentalofou  adlı  çiftlikte konaklama imkanı var.  Sülün, geyik gibi yaban havyalarının bulunduğu yer foto-safari için oldukça uygun bir çalışma alanı.

Sonuç:

Doğal ve Kültürel ortak miraslarımızın bulunduğu alanda bu gezinin düzenlenmesine öncülük eden Paradoks2020 nin ponsorları arasında, Belediye Başkanları, Ticaret Odası, Muhtarlar, Oteller, Restaurant ve Cafeler var. Sivil Toplum Örgütleri ile işbirliği yaparak bölgelerini tanıtarak Uluslar arası turizme  tanıtma çabası içerisindeler. Ülkelerinde yaşanmakta olan Krizden çıkış için turizmi ön plana çıkarmak istiyorlar.

Köyde yaşayan çiftçiden, emekliden, seçilerek toplum adına sorumluluk üstlenen siyasilerin ve atanmışların,  ekonomik krizden çıkmak ve etkilerini azaltmak için   oluşturdukları  bir yapılanma var.

Seminer ve receptionlarda bir araya geldiğimiz yetkililer ile yapılan sohbetler de, Kırklareli konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını gördük.

Yayla mahallesinden tutun, Aşağıpınarın binlerce yıllık geçmişini ve Longozlara kadar çok değerli doğal ve kültürel varlıklarımızı tanıtamamışız.

Buradan tanıtım amacıyla götürdüğümüz tanıtım broşürleri ve haritaları ilgiyle incelediler.  Komşularımıza tanıtamadığımız doğal ve kültürel varlıklarımızı gelecek nesillere nasıl taşıyıp tanıtacağız…?

Ortak miraslarımızın karşılıklı korunduğu bir gelecek için vakit geçirmeden, Kurum, Kuruluş, Meslek odaları, Üniversiteler ve STK lar şimdiden ortak doğal ve kültürel mirasların   korunması için hep birlikte el ele vererek bunu başarabiliriz.  Göksal ÇİDEM

 

 

 

 

Bu Haberin Kaynağı : DAYKO
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi