Doğa Dostu Avrupa Kırmızı Orman Karıncası.

Kırklareli Kent Konseyi’nden Doğa Dostları için bilgilwndirme çalışması..

 

Kırklareli Kent Konseyi Çevre Tarım Çalışma grubunca başlatılan bilgilendirme çalışmalarında, AVRUPA KIRMIZI ORMAN KARINCASI  hakkında bilgilendirme yapılıyor..

Bilgilendirme için hazırlanan poster ve broşürler şehir merkezinde bir çok noktaya asılıp,   ve broşürler ilgili kurumlara ve köylere gönderildi.

Broşür ve posterlerde verilen bilgilerde ;

Avrupa Kırmızı Orman Karıncası Türkiye’ de sadece Trakya bölgesinde bulunmaktadır. Yuva sayıları oldukça azalmış olup nesilleri tehlike altındadır.

Kırmızı orman karıncaları tırtıl , kene, çekirge v.b. gibi bir çok zararlı böcek ve omurgasızları protein kaynağı olarak tüketirler. Tek bir kırmızı orman karıncası yuvası bir yılda 20.000 kadar böcek avlamaktadır.

    İngiltere'de nesli tükenmiş, Almanya ve Hollanda'da kanunla koruma altına alınmış, Belçika'da hassas statüde olan bir türdür. Balkanlarda ise bu türün yuvalarının hızla yok olduğu rapor edilmektedir. Ülkemizde ise yalnızca Trakya bölgesinde az sayıda yuvası bulunmaktadır. TÜBİTAK destekli 212T118 no’lu proje ile türün dağılımı ve koruma biyolojisi çalışmaları devam etmektedir.

Avrupa Kırmızı Orman Karıncası Neden Korunmalı?

Kırmızı orman karıncaları tırtıl , kene, çekirge v.b. gibi bir çok zararlı böcek ve omurgasızları protein kaynağı olarak tüketirler. Türün korunması ve yuva sayısının arttırılması ile ormanlar için zararlı böceklere karşı  biyolojik mücadelede büyük bir başarı sağlanacaktır . Doğal yollarla zararlılarla mücadele ederek biyolojik zenginliklerimizi korumak çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakacağımız en büyük miras olacaktır. “

TÜBİTAK destekli 212T118 no’lu proje ile Formica pratensis’in dağılımı ve koruma biyolojisi çalışmaları devam etmektedir.

DAYKO Vakfı  adına, Kırklareli Kent Konseyine ve  Bilimsel ve görsel desteklerinden dolayı Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı  Prof. Dr.  Yılmaz ÇAMLITEPE ve ekibine  teşekkür ederiz.

 

 

Bu Haberin Kaynağı : DAYKO KIRKLARELİ G.Ç.
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi