Dayko Avrupa Yeşil Kuşak Ülkeler Birliğin Türkiye Temsilcisi

ınırlar Ayırıyor Doğa Birleştiriyor !

Avrupa kıtasını yaklaşık 40 yıl boyunca doğu ve batı olmak üzere ikiye ayıran Demir Perde, Rusya-Norveç sınırında Barents Denizi’nden başlayan ve Baltık kıyı şeridi, orta Avrupa ve Balkanları geçerek güneyde Karadeniz’e ulaşan 12.500 km’lik bir ekolojik ağın gelişmesine olanak tanımıştır. 2003 yılında temeli atılan Avrupa Yeşil Kuşak Girişimi de bu ekolojik ağ boyunca yer alan çok çeşitli koruma bölgeleri, milli parklar, biyosfer rezerv alanları, koruma alanları, tarihsel anıtlar ve kültürel çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir gelişimine destek sağlamaktadır.

 

Avrupa Yeşil Kuşağı, aralarında Türkiye’nin de olduğu 24 ülkeyi bünyesinde barındırmaktadır. Bu ülkelerde faaliyet gösteren toplam 150 devlet kurumu ve sivil toplum kuruluşunu çatısı altında toplayan girişim yalnızca biyolojik çeşitliliğin korunmasını değil, aynı zamanda kültürel çeşitliliğin korunmasını da sağlayarak sınır ötesi işbirlikleri ile Avrupa için ortak bir doğal ve kültürel mirasın ortaya çıkmasını amaçlamaktadır.   

 

 Günümüzde bu ağın korunması için çalışan ve Fennoiskandinav, Baltık, Orta Avrupa ve Balkan olmak üzere 4 pilot çalışma alanında faaliyet gösteren 20Avrupa Yeşil Kuşak Girişimi, 23-26 Eylül 2014 tarihlerinde Çek Cumhuriyeti’nin Slavonice Kentinde düzenlenen “8th Pan-European Green Belt Conference”ında Avrupa Yeşil Kuşak Birliği’nin kurulmasıyla (The European Green Belt Association) yeni bir boyuta taşındı. Avrupa Yeşil kuşak Birliği aralarında Türkiye’den temsilci olarak DAYKO vakfının da bulunduğu 14 farklı ülkeden 23 farklı sivil toplum kuruluşu (STK) ve devlet kurumun ortak imzası ve desteği ile hayata geçirilen “Avrupa Yeşil Kuşak İşbirliği (European Green Belt Association)” protokolü imzalandı. Bu protokole göre Avrupa Yeşil Kuşak Birliği, eski Demir Perde boyunca var olan ortak doğal mirasın, yerel halkların ekonomik, kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak, korunması ilkesine destek sağlamaya devam edecektir. Birlik aynı zamanda Avrupa Yeşil Kuşağını habitat bütünlüğü ve sürdürülebilir gelişim anlamında model bir bölge olarak geliştirmeye devam edecek ve kuşağın sahip olduğu kavramsal ve metodolojik yaklaşımı daha ileri seviyelere getirmek için işbirliğinde bulunacaktır.  Birliğin çalışmalarında başarılı olabilmesi için devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının deneyim ve desteklerine ihtiyaç duymaktadır.

 

Avrupa yeşil kuşak birliği, birliğe üye kuruluş ve kurumlar ve ilgili yerel ve ülkesel yönetim birimleri arasında bilgi alışverişi için her iki yılda bir defa olacak şekilde genel bir konferans, bölgesel düzeyde bilgi paylaşılmasına olanak sağlayan bir platform olabilmesi amacıyla da yine her iki yılda bir defa olacak şekilde, kuşağı oluşturan 4 alt çalışma bölgesinde bölgesel konferanslar düzenleyecek, çalışmaların kontrolü ve planlanmasının sağlanması için yönetim düzeyinde yılda iki kez toplantı gerçekleştirecek ve Avrupa Yeşil Kuşağının farklı düzeylerde ve farklı hedef kitlelere tanıtımı yapılacaktır.

 

Konferansın son gününde ise bir çalıştay gerçekleştirildi. Bu çalıştayda, yeşil kuşağı oluşturan alt bölgelere dahil ülkelerin katılımcıları önce kendi aralarında birleşerek bölgesel önceliklerin belirlenmesi için fikir alışverişinde bulundular. DAYKO vakfı bu çalıştayda Balkan Yeşil Kuşağı gurubunda yerini alarak Türkiye Trakya’sının sahip olduğu biyolojik ve kültürel çeşitlilik, ekosistem çeşitliliği, floral ve faunal elementler hakkında bilgi verdikten sonra Balkan Yeşil Kuşağının genelinde var olan doğal zenginliklerin neler oldukları belirlenerek bu zenginliklerin hangi tehdit unsurları ile karşılaştıkları ve bu tehditlere karşı alınması gereken önlemler tartışılarak bölgesel bir plan ortaya kondu. Daha sonra diğer 3 bölge ile bir araya gelinerek tüm grupların öncelikleri ortak bir oturumda paylaşıldıktan sonra yeşil kuşak geneli için ortak öncelikli noktalar belirlendi. Öncelikli noktalar arasında bilinç oluşturma çabaları, halk ve politikacılar düzeyinde lobi çalışmaları, ekosistem servisleri, bilimsel verilerin elde edilmesi ve kullanılabilir hale getirilmesi, sınır ötesi işbirlikleri ve yönetim planları ön plana çıktı. Çalıştayın son bölümünde de bu ortak noktalar üzerinde tartışılarak gelecek planları üzerinde konuşuldu.  

 

               

 

 

 

 

 

Bu Haberin Kaynağı : dayko
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi