DÜNYA SU GÜNÜNDE İĞNEADA VE LONGOZ ORMANLARI

YENİCE TAŞ OCAĞI-PEDİNA GÖLÜ- LİMANKÖY DOLGU ALANI VE LONGOZ ORMANLARI

22 Mart Su Günü nedeniyle Kırklareli Kent Konseyi , Çevre ve Tarım Gurubu tarafından düzenlenen, Kırklareli Belediye Başkanlığınca desteklen gezi kapsamında gezi  düzenlendi. Gezide, bölgede yaşanan ve yaşanacak çevre tahribatlarını yerinde gören ve bilgi alan katılımcılar, Demirköy, Limanköy, İğneada ve Yenice beldelerinde yörede yaşayanlarla görüş alış verişinde bulundular.
DAYKO KIRKLARELİ olarak katılımcılara yaptığımız çalışmalar hakkında bilgi verdik. 
Bunlardan en önemlisi Şubat ayı ilk hafta içerisinde aşırı yağmurlar nedeniyle seddesi yıkılann PEDİNA gölü için hazırlanan ve ilgili kurumlara sunulan rapor hakkında katılımcılar bilgilendirildi.
Bilimsel raporda "

Sonuç olarak; insan hatası sonucu bozulan bu alanın zaman geçirilmeden müdahale edilerek kurtarılması ve meydana gelen zararın en az seviyede olacak şekilde atlatılması için çok acil olarak gölü oluşturan setin eski kotuna getirilecek şekilde onarılması gerekmektedir. Özellikle Mart-Nisan aylarında yağacak olan yağışların gölü en azından belirli bir dereceye kadar su ile doldurabileceği düşünülmektedir. Bu yüzden acil müdahale son derece önem arz etmektedir."  denilmektedir.. 

Düzenlenen geziye Kırklareli Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri katıldı.  Gezinin İlk durağı Mahya Tepe oldu. Istrancaların en yüksek noktasında ki kamp alanından Ergene havzası  kuş bakışı  gözlendi.

Daha sonra Demirköyde verilen Mola’da Dayko Vakfı  Kurucu başkanı Nusret TÜRKKAN  gelen ziyaretçilere Istrancalar hakkında kısa bilgiler verdi.

Demirköy’den sora İğneada Erikli gölü longozuna giden gurubu, yerel aktivistlerden Can SAN ve Anıl KARADAĞ karşıladı.Erikli longozunun girişinde gölün ve ormanın güzelliklerini görüntüleyen  gurup, Ne yazık ki atılan çöplerden dolayı da çirkinlikleri de görüntülemek zorunda kaldılar..

Erikli longozundan sonra Liman köy iskeleye gelen guruba yerelden  Can SAN ve Anıl KARADAĞ Limanköye yapılmak istenen iskele hakkında bilgiler verdiler.

Verilen bilgiler arasında   “İğne ada koyunda bulunan ve ulusal ve uluslararası kriterler göre korunması gereken türlerin başında DENİZ ÇAYIRLARI gelir.(Zostera nana, Z.noltii ve C. Nod~.~a) bu bölgede bulunur ve bir çok balık türünün yumurtlama ve beslenme alanını oluşturur.”

“Limanköy ve civarında aşağıdaki balıkların avcılığı yapılmaktadır. Lüfer, Palamut, Mezgit, İstavrit, Kalkan, Tekir, Barbun, Kefal, Tirsi, Dil, Levrek, Eşkina, Çaça ve Gümüş balıkları yanında Deniz salyangozu ve Kum midyesi gibi omurgasızlar canlılarda avlanıp fabrikalara gönderilmektedir. Limanköy'ün bulunduğu coğrafya nedeniyle, kıyıdan açıkta, kuzey rüzgârları güçlü olan bu bölgede balıkçılık daha çok yasaların izin verdiği ölçüde kıyıda yapılmaktadır (Bakınız 1380 sayılı yasa). Bu nedenle iskele veya doldurulacak her alan balıkçılık için gereklidir ve av alanıdır. Her şeyden önce korunması gereken ekolojik bir birimdir”

Bu proje   bilimsel olmaktan uzak, ÇED mantığına ters ve balıkçı halkı mağdur edecek, eko sistem üzerinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı dile getirildi..

 

Dava konusu işlem;

TRAÇİM Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Kırklareli İli, Demirköy İlçesi, İğneada Beldesinde yapılması planlanan “Dolgu Alanı ve İskele Projesi” için Bakanlığa başvuru yapılarak 12.03.2007 tarihinde,   Çevresel Etki Değerlendirilmesi  Olumlu Kararı   verilmişti.  Ancak Balıkçılık Kooperatifince ÇED Olumlu Kararı’nın İptali için Edirne İdare Mahkemesi’ne açılan dava neticesinde, 2009 yılında ÇED Olumlu Kararı’nın İptaline karar vermiştir.  Danıştay ise bu kararı  2013 yılında Edirne İdare Mahkemesi’nin kararının onanmasına karar verilmişti.

 

Aradan geçen 2 yıl sonunda 17 Şubat 2015 tarihinde ise, Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl  Müdürlüğünden yapılan duyuruda “DOLGU ALANI VE İSKELE projesi ile ilgili  17/03/2015 tarihinde İDK Toplantısı gerçekleştirilecektir. ÇED Raporu İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.” İlan edilmesi sonucu yörede yaşayanlar endişelerini her platformda dile getirmeye başladılar..

 

Limanköyden ayrılan katılımcılar İğneada beldesinde verilen molanın ardından, Yenice köye hareket eden gurup, Şist ocağına  karşı verilen mücadeleyi köylülerden dinlediler.  İki defa keşif ve inceleme  yapılan, İki  bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan  raporların  sonucu,  İdare mahkemesinden gelecek  kararı beklemeye devam ediyorlar.   İnceleme gezisine katılanlar bu tür gezilerin daha sık yapılarak çevre bilincinin oluşmasına, farkındalık yaratılmasına ve dayanışmanın gelişmesine katkısağlayacağını belirttiler..

 

Bu Haberin Kaynağı : DAYKO KIRKLARELİ
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi