DOĞANCA KÖYÜ KİL OCAĞINA "HAYIR" DEDİ

BASINA VE KAMUOYUNA

 

Vize’ye bağlı Doğanca ve Pazarlı köyleri arasında, Ormanlık alanda, açılması planlanan Kil ocağı  ÇED halkı bilgilendirme toplantısı duyuru yapılmış,  toplantının yapılacağı 11/12/2014 tarihinde  yörede yaşayanlar köy meydanında toplandı. 

Doğanca ve civarda ki diğer köylerin, Muhtarların, İl Genel Meclis üyelerinin, Vize Ziraat Odasının yanı sıra bölgede faaliyet gösteren çok sayıda Sivil Toplum Örgütü ile Köyde yaşayan, genç, yaşlı ,çocukların ve özellikle köyde ki kadınların yoğun tepkisi nedeniyle planlanan CED  bilgilendirme toplantısı yapılamadı.

Bakanlık ve Firma Yetkilileri toplantı yerine ulaşamadan halkın açılması planlanan KİL ocağına karşı çıkması ve bilgilenme istememesi nedeniyle köyden ayrılmak zorunda kaldılar.

Küçük Hilal’den Büyüklere Çağrı.

Küçük hilal hazırladığı pankart ile  toplantının yapıldığı köy meydanında herkesin ilgi odağı oldu.

Hilal hazırladığı pankart ile büyüklere bulunduğu çağrıda, “ ATALARIMIZDAN BİZE EMANET KALAN DOĞAMIZI BOZMA,  BEN DAHA ÇOCUĞUM. HİLAL”

 

Bölge halkı, yetkililere  bilgilenmeye karşı çıkma gerekçesini, “her taraf taş, kil, mıcır ocağı ve çimento fabrikası. Neyin bilgisini vereceksiniz. Burada biz yaşıyoruz. Siz değil. Köyün içerisinde kamyonlar yüzünde şimdi gezemiyoruz. Bir yenisine tahammülümüz yok.  Bakın biz konuşurken bile aramızdan onlarca kamyon geçti. Artık yeter. Daha iyi anlamanız için İS-TE-Mİ-YO-RUZ”  diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Köylüler ayrıca  “ Burası sülün yerleştirme alanı diye avlanmaya yasak bölge, biz sülünler yetişsin diye o bölgeye giremiyoruz siz nasıl kil ocağına izin verirsiniz..?

Bölge Trakya (Istranca)  arısı koruma alanı. 30/06/2010  Tarih  ve 29 sayılı olurları ile  Tarım Bakanlığı tarafından mutlak korumaya alınmış olup, Faaliyet bölgesinin  tamamına yakınında ISTRANCA  ARISI  koruma kapsamındadır. Arının saflığının korunması için,  bölge dışından yabancı arıcı bile giremiyorken, yüzlerce dekar , üstelikte binlerce ağacın kesilerek yok edileceği bir alana KİL ocağı işletmesi nasıl açılabilir..?” Diyerek isyanlarını dile getirdiler.

         Ayrıca köyün bağlı olduğu Vize ilçesi   cittaslow - sakin şehirdir. Dünya tarafından tescillenmiştir.

Bakanlık ve Firma yetkililerinin köyden ayrılmalarını müteakip, Yöre halkı tarafından mahallinde tutanak tanzim edildi.

Tutulan tutanakta, “Bizler aşağıda imzası bulunan bölgede yaşayanlar olarak, bahse konu kil ocağının geçimimizi sağladığımız yerde açılmasını istemediğimiz için, toplantıya kimse katılmamış, dolayısıyla halkı bilgilendirme toplantısı  belirtilen yer ve saatte yapılmamıştır.Bizler  bölgede yaşayan, tarım ve hayvancılık yapanların, bölgede sayıları her geçen gün taş, maden, kil ocakları ve çimento fabrikalarının ormanlarımızı  yok etmesine, sularımızı ve yaşamımızı kirleterek yok etmesine dur diyoruz. Orman ve bu el değmemiş doğanın nimetlerinin, değişen anlayış gereği başka şekillerde değerlendirilebilmesi için yörede pek çok proje yürütülmekte, denenmeye çalışılmakta ya da tavsiye edilmektedir. Bunların en başında ise eko-turizm faaliyetlerinin yörenin imkanları ölçüsünde şekillendirilip uygulanmasına yönelik girişimler yer almaktadır. Vize İlçesi aldığı cittaslow - sakin şehirdir. Dünya tarafından tescillenmiştir.      Trakya arısı 30/06/2010  Tarih  ve 29 sayılı olurları ile  Tarım Bakanlığı tarafından mutlak korumaya alınmış olup, Faaliyet bölgesinin  tamamına yakınında TRAKYA ARISI  koruma kapsamındadır

Bölge yaban hayatı bakımından oldukça zengindir.  Proje alanı Sülün yerleştirme sahası olup kara avcılığına kapalıdır. Avlanmaya kapatılmış bir alanda, yüzlerce dekar alanda madencilik faaliyeti telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır.

Çevre mevzuatına göre proje değerlendirilmesinde “halkın katılımı” ilkesi esastır. Uluslararası Çevre Koruma Sözleşmelerine göre Halkın istemediği hiçbir projeye hiçbir yatırıma halka ve doğaya ve de kamu yararına aykırı olarak izin ve onay verilemez.

İnceleme ve karar verme yetkililerine  bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Proje bölgesinde yaşayan Yurttaşlar olarak Doğanın korunması ve Hukukun uygulanması için sonuna kadar kararlılıkla mücadele vereceğiz.

Siz kamu görevlilerinin de Anayasa 56. Madde, Anayasa 169. ve 170. Maddeleri, Çevre Kanunu, Orman Kanunu, kamu yararı ilkesi doğrultusunda telafisi mümkün olmayan sonuçları yaşamamıza fırsat vermeyerek,   Proje Tanıtım Dosyasını reddetmenizi, sözde projeye ilişkin olarak hiçbir izin ve onay vermemenizi istiyoruz. Aksi halde tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı ihbar ve ihtar ediyoruz.

Istrancaların  nadir ekosisteminin korunması ve yerelin sürdürülebilir kalkınması yönünde ve gelecek nesillere,  yaşanabilir bir dünya bırakma  sorumluluğumuz gereği bu açıklamayı kamuoyu ile paylaşacağız.

Bizler aşağıda imzası ve adresi bulunanlar; İtiraz ve beyanlarımızın İlgili makamlara iletilerek, Bahse konu Kil ocağı konusunda yerelde ve Çevre Şehircilik Bakanlığında yapılacak olan toplantılara katılmamız için,  sürecin her aşamasında,  hakkında tarafımıza bilgi verilmesi ve gereğinin yapılması hususunu bilgilerinize  saygılarımızla arz ederiz. 11/12/2014”  DENİLDİ

Göksal ÇİDEM

DAYKO KIRKLARELİ

Bu Haberin Kaynağı : DAYKO
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi