DAYKO Doğal Varlıklarımızın geleceği için soruyor..
YERALTI SUYU BESLEME ALANLARI ÜZERİNDE MADENCİLİK FAALİYETİ HAKKINDA İlgili bakanlıklara müracaat edip, konuyla ilgili görüşlerimizi iletip, bilgi istedik..
Dayko Vakfının Amacı: 
Yurdumuzun biyolojik çeşitliliğini korumak ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını yöre halkın güvencelerinde sağlamak amacıyla çalışmaktadır. İnsanların doğa ile uyum içerisinde yaşayabileceğine inanır ve çocuklarımıza yaşanılır bir dünya bırakmak için çalışır. Türkiye'nin olağanüstü zengin bitki ve hayvan türleri ile bunların doğal yaşam alanlarının değerinin farkına varılması, koruma altına alınması' olarak belirleyen DAYKO bu amaçla; koruma projeleri yürütmekte olup,  Istranca dağları ile özelde longoz ormanları ve ergene havzası birlikte sahip olunan doğal yaşam alanların kaynakları arasında su kaynakları önceliklidir.

Kırklareli Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 05.03.2015 tarihinde yapılan duyuruda,  İlimiz, Pınarhisar İlçesi sınırları dahilinde 200901721 ve 200901722 ruhsat numaralı sahada "Limak Batı Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş." tarafından işletilmesi planlanan "Kalker Ocağı" projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilerek, proje hakkında "ÇED Olumlu Kararı" verilmiştir.  Denilmektedir.  Ancak ÇED olumlu kararI  verilen dosyalarda, 200901722 Ruhsat Nolu Kalker Ocağı

Sayfa 17- Proje alanı Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planında yer

altı suları besleme alanında, Kırklareli İli 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında ise proje alanının bir kısmı aşırı yeraltısuyu çekim alanları kapsamı ile tarım alanları kapsamında  kalmaktadır. Projeye konu alanda yapılacak üretim faaliyetleri esnasında çevre düzeni plan hükümlerine uyulacaktır.  Sayfa 85- “Sahada üretim faaliyetleri sırasında yer altı suyuna rastlanması durumunda, yer altı suyu en yakın kuru dere yatağına drene edilecektir”

Sayfa 196- Proje alanı içerisinde herhangi bir göl, gölet, baraj ve su toplama havzası bulunmamaktadır.  Proje alanına en yakın akar dere, alanın kuş uçuşu yaklaşık 525 m kuzeybatısında yer alan Derin Dere’dir.

 

Ancak, 1/25.000 ve 1/100.000 Çevre düzeni plan hükümlerinde

1/25.000 ÖLÇEKLİ KIRKLARELİ İL ÇEVRE DÜZENİ PLANI PLAN HÜKÜMLERİ

3.2. ÖZEL     ÖNLEM GEREKTİREN ALANLAR

3.2.1. YERALTI SUYU BESLEME ALANI

a) Bu alanlar yeraltı suyu depolama bölgelerine (akifer) yüzey sularının doğrudan ve/veya dolaylı olarak süzülmesini sağlayarak, jeolojik anlamda geçirimli (taneli  ortamlar, çatlaklı, erimeli karstik ortamlar v.b) nitelikteki ortamları ifade eden alanlardır.  Bu açıdan, bu alanlarda akifere yüzey sularının süzmesini engelleyecek ve akiferlerin kirlenmesine neden olacak nitelikte yapı ve/veya faaliyet yapılamaz.

b) İl’in kuzeyinde ve güneyinde yer alan Yeraltı Suyu Besleme Alanları fiziksel olarak farklı özellikler gösterdiği için, bu alanların sürdürülebilirliğine yönelik farklı önlemler alınmalıdır. İl’in kuzeyinde Istranca Dağları etekleri boyunca, Vize-Pınarhisar- Kaynarca-Kırklareli Merkez üzerinde bir kuşak niteliğinde uzanan ve yaygın olarak

karstik (kırıklı, çatlaklı, mağaralı) kireçtaşlarının yer aldığı alanlarda geçirgenlik daha fazla olduğu için, alt ölçekli planlarda, bu alanların geçirgenliğini bozacak, süzülme ile gelişecek beslenmeyi engelleyecek faaliyet ve yapılara izin verilmemesi, düşük yoğunluklu yapılaşma koşullarının sağlanması, ağaçlandırma, var olan ekosistemin

korunması gibi önlemler alınması göz önünde bulundurulacaktır.

g) Doğrudan yeraltı suyu beslemesini sağlayan her türlü formasyondan malzeme temini yasaktır.

1/100.000 ÖLÇEKLİ  TRAKYA ALT BÖLGESİ  ERGENE HAVZASI  REVİZYON ÇEVRE DÜZENİ PLANI

2.11.6. Sakıncalı Alanlar

2.11.6.1. Yeraltı Suyu Beslenme Alanları (YAS):

a. Bölgede yüzey suyu potansiyeli fazla ve bölgedeki yüzeysel akış ve yeraltı suyu  beslenmesi kuzeyden güneye doğru olduğundan, yeraltı suları rezerv olarak korunacak, bölgenin kuzeyinin sanayi alanı olarak yapılaşmasına izin verilmeyecek ve bu alanlarda kimyasal gübre ve ilaç kullanımı sınırlandırılacaktır.

e. Doğrudan yeraltı suyu beslemesini sağlayan her türlü formasyondan malzeme temini konusunda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün uygun görüşü alınması zorunludur.

 Sonuç;

200901722 ve 200901722 Ruhsat Nolu Kalker Ocakları Dosyalarında,  Projeye konu alanda yapılacak üretim faaliyetleri esnasında çevre düzeni plan hükümlerine uyulacaktır.  Denilmektedir.

Yukarıda plan hükümlerine bakıldığında ise Yerlatı suyu besleme alanı dahilinde bulunan  ve proje dosyasında bunu belirten firma yetkililerinin  beyanı 1/100.000 ÇDP ile çatışmaktadır.  

Yer altı suyu besleme alanlarında  Kaynarca ve Pınarhisar Bölgesinde  1985 ve 1995 yıllarında yapılan açık kalker ocağı işletmeciliği  Sırasında Kaynarca beldesindeki Koca Kaynak suyu   %200 oranında azaldığı,  Köylülerin suyun azalmasıyla sulu tarımı bıraktıkları yaşanmış gerçeklerdir. Yine aynı bölgede yapılması planlanan patlatmalı kalker ocağının Kaynarca Beldesinde ki kaynaklara zarar verip vermeyeceği, Zarar verdiği takdirde tarımsal kayıpların telafisi için nasıl bir yol izlenecektir.?

Istrancaların Bulgaristan tarafında kalan yer altı suyu besleme alanları mutlak koruma altındadır. Temiz su kaynağına erişimin her geçen gün azaldığı günümüzde bu alanların ülkemizde de korunması için bir çalışma yapılmakta mıdır..?

Faaliyete konu ÇED Olumlu kararı verilen dosyaların  Çevre Düzeni Plan hükümleri gereği tekrar değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda tarafıma bilgi verilmesini istedik.
Bu Haberin Kaynağı : DAYKO KIRKLARELİ
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi