Başın Belada Pınarhisar

Hem Can Güvenliğin hem de su kaynakların tehdit altın da!

 

Limak ıstrancaların en büyük patlatmalı taş ocağını Pınarhisar’ın mahalleleri içinde kalan askeriye ait arazi üzerin de kuracak. Bu dağlık arazi Pınarhisar su toplanma kaynakları  

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığın 14. Aralık. 2020 tarihinde Web sitesi üzerinden yapılan duyurusunda. Limak Holding, Milli Savunma Bakanlığına ait  ‘’Askeri Atış Alanı”  olarak bilenen hazine arazisine bedelsiz olarak kullanmak üzere  “Kalker Ocağı ÇED” başvurusun yapıldığı, Limak’ın yaptığı başvuruyu ve proje tanıtım dosyasını ‘jet hızıyla’ inceleyen Bakanlık komisyonu, ‘aynı gün’ içerisinde karar verdi. Böylece 12 Ocak’ta halkın katılım toplantısı yapılması kararlaştırıldı.

 

 

 ASKERİ ARZİ BEDELSİZ LİMAK’A TESLİM EDİLECEK


Proje tanıtım dosyasına göre de söz konusu arazi, askeri atış ve tatbikat alanı olarak kullanılıyordu.  Projenin planladığı alan, Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli Hazine arazisi olduğundan mülkiyet izinleri ilişkin herhangi bir satın alma, kiralama bedeli oluşmayacaktır” ifadeleri projenin en dikkat çeki tarafı olarak yer almakta olanda kurulacak olan kalker ocağının 99.94 hektarlık alanda açık işletme ve patlatmalı kazı yapılarak çimento için yılda 2 milyon ton kalker cevheri ( kireç taşı ) çıkarılacaktır

 

 

PINARHİSAR İÇİNDE PATLATMALI KALKER OCAĞI OLACAK

 

Limak’ın kurmayı planladığı kalker ocağı için proje sahası Pınarhisar Belediye sınırları içinde kalan Camii Kebir ve Beylik mahalle alanı içerisinde olup, ocak evlerin 600 metre yakınına kadar içermekte.  Pınarhisar’ın önemli miktarda hayvancılığın yapıldığı bu alanda birçok ahır ve ağıların proje sahasının sıfır noktasına kadar bulunmaktadır. Istrancalarda şimdiye kadar açılan ocakların en büyüyü olarak görünen bu proje patlatmalı olması çevrede asayişi ve can güvenliği tehdit edeceği gibi alanda kümelenmiş hayvancılık faaliyetlerin bitireceği anlamına gelmektedir.

 

 

SULAK ALANLAR ETKİLENECEK

 

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre proje bölgesinde su kaynakları da mevcut. Maden alanı Pınarhisar ve kaynarca ovalarını besleyen yer altı suların oluştuğu ve Pınarhisar’ın yanı başında ki krastik akifer dağ bölgesinin barındırdığı su kaynakları üzerinde bulunuyor. Pınarhisar Kaynarca Erenler su pınarlarının kaynakları yaşlı kireçtaşından oluşan bu krastik akifer dağ uzantısından besleniyor. Üstelik alanın bin 280 metre ötesinde tarihi pınarın kaynağı bulunuyor. Bu kaynaktaki su, Pınarhisar’ın içme kullanma suyu şebekesine verilmektedir. Maden çalışmalarının patlatmalı olacak olması bu akifer dağ kütlesinin su biriktirmedeki radyatör düzeninde bozulmalar yaşanacağından birçok su kaynağındaki akış yolunda değişim ve kuruma oluşabileceği söz konusudur.

 

SELLERİ TETİKLEYECEK  

Son yılarda sellerle boğuşan Pınarhisar, projenin gerçekleşmesi halinde sellerin oluşma riski daha da artıracağı tahmin edilmektedir. Proje alanda bulanan akarsu yataklarının (çataklar) yağmur ve sel sularının akışkanlığını ve kontrolünü sağlamaktadırlar. Projenin gerçekleşmesi durumunda alandaki akarsu yataklarını ortadan kalkacağından, yağmur ve sel sularının kontrolsüz bir ekil de Pınarhisar şehrin üstüne yönelim göstereceğinden en ufak bir yağmurun dahi selle dönüşme fırsatını oluşturacak olan bu proje Pınarhisar için tahribat projesi olacaktır.  

Bu Haberin Kaynağı : Dayko
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
Çimento yenmez içilmez olamasada olur.uyan artık ey halkım
Hüseyin  - 24.12.2020 18:57:07
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi