2012 DE NELER OLDU ?

Bir çok yerde 2013 ten beklentiler tartışılıyor... Aslında değişen sadece yıl.  2012, oldu 2013. Değişen sadece takvimler. Yaşam alanlarının korunmasına yönelik,   zihniyetler  değişmedikten sonra, ne beklenebilir ki.? 

İlimiz sınırları içerisinde 78 adet maden ocağı var. Bunları bir çoğu, yaban hayatının merkezinde.. Su kaynakları üzerinde. Hatta tabiat varlıklarımız üzerinde.

Yaban hayatını o kadar acımasızca yok ediyoruz ki,   ağır iş makinaları, patlayan dinamitler, Istrancaların içerisinde  ağır tonajlı kamyonlar..  Yaban hayvanları,   yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldı.  Feleğini şaşırdı. Dağda kalan Karaca yavrusunu kaçak avcı, şehre inen domuzu pazarcı vuruyor..  Bazıları pazarda domuzun işi ne ? diyor. Ana haber bültenlerinde yer alıyor.   Dile gelse o da  “Istrancanın ortasında senin işin ne” derdi..?

Istrancalar ve yaban hayatı en kısa sürede koruma altına alınmazsa, yaşam savaşı veren yaban hayvanları, komşu ülkelere iltica edecekler.   Pasaporta, Harç puluna  ve vizeye de gerek yok.  Rezve deresini besleyen derelere baraj ve HES yapılınca,  su  azalacak,  transit geçişe de  açılmış olacak..

Yaşam alanlarımızda ki bu tahribatların bizlere  gelecekte  nelere mal olacağını bir çok yerde anlattık, anlatmaya devam ediyoruz. Toplumsal maliyetin bedelinin ağır olmaması için, öncelikle toplumsal bilincin oluşması gerektiğine inanıyor, ve bunun içinde bölgemizde  yaşananları her platformda uyarılarda bulunarak anlatıyoruz..

Hukuk ve bilim adamlarımızın katılımıyla,  bölgemizde toplantılar düzenledik. Bunların bazılarını köylerde, beldelerde , İl ve ilçe merkezlerinde yaptık,  Açılan davalara  DAYKO olarak müdahil olduk.   Bir çok konuda Bakanlıklar ve İlgili Genel Müdürlüklerle yazışma ve görüşmeler devam ediyor..

DAYKO olarak bölgede geniş bir gönüllü desteğimiz olması sayesinde, anlık bilgi akışı sağlanıyor. Hukuksal  ve bilimsel dayanaklar ile   ilgili makamlara iletiyor,   ve çözüm önerilerimizle birlikte, sürece olumlu katkı sağlıyoruz.

Dupnisa Mağarası  yakınında açılmak istenen mermer ocağı konusunda, Boğaziçi Üniversitesi, Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve İl Müdürlükleri   yaptığımız değerlendirmeler sonucunda envanter çalışmaları başlatılmış, Sonuçlanana kadar da Mağaraların yapısını ve eko sistemine zarar verecek  hiçbir faaliyete izin verilmeyeceği bir genelge ile  İlgili bakanlıklara  ve bağlı kurumlara duyurulmuştur.

 

Istrancalar konusunda yaptığımız çalışmalar Ulusal  ve Uluslar arası kurumlar tarafından dikkatle izlenmekte olup, Bir çok yere  bilgilendirme  için davet edildik.    Yazılı ve görsel medya bölgede yaşananlarla ilgili programlar yapıldı. Türkiye Çevre Platformları, Türkiye ve Trakya Kent Konseyleri Birliği   ve  Bir çok yerde düzenlenen panel ve forumlara katılarak bilgi paylaşımında bulunduk.

Dünya çapında yayın yapan bir dergi, Türkiye sayısında Istrancalar daki taş ocakları, su kaynakları     konulu çalışmada  rehberliğini  DAYKO  yaptı.

Avrupanın 11 Ülkesinden bir proje kapsamında ilimizi ziyaret eden çevre gönüllüleri ile Dupnisa, Istranca gezisi yapılmış,  bu gezi sonrasında  bölgede ve dünyada yaşanan    çevre sorunları  konularında paylaşımlar devam etmektedir.  

2012 yılında bölgemizdeki yaşam alanlarımızı yok edeceği bilimsel gerçeklerle  ortaya konan, bölgemizi korumak için  hukuksal  girişimlerde bulunduğumuz  Beğendik Entegre Termik Santralına karşı mücadelemiz,  2012 nin en önemli gelişmesi oldu.  Orman Bakanlığı  bile hazırladığı  tanıtım CD de yeryüzü cenneti olarak tanıttığı,  Birçok eko sistemin varlığının ve  Dünya harikası Longozların mutlak korunması  gerektiğini  vurgulamaktadır. 

DAYKO olarak bizde aynı görüşteyiz. Kayıtsız Şartsız korunması gerektiğine inanıyoruz.  İnancımızı 31 Ekim ve 17-18 Kasımda Beğendik köylüleri ile birlikte yaşamı savunmak adına onlara destek olduk.  Süreci  Komşumuz Bulgaristan  nasıl yakından takip ettiyse,  Bizlerde DAYKO olarak Bulgaristan Belene de yapılması planlanan Nükleer santral sürecini yakından takip ediyor ve 27 Ocak ta yapılacak  referandumunda  HAYIR    kampanyasına  destek veriyoruz..  

ISTRANCALAR ÇOK ÖNEMLİ.. ÇÜNKÜ

Istranca Dağlarında Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynakların zenginliği sadece bölge için değil alt havzalar  içinde  çok önemlidir. Istrancalar Trakya topraklarında yaşayan 15 milyona yakın insanın su kaynağıdır.. Nefes aldığı havadır.   Dünyada temiz içme suyuna erişim gün geçtikçe zorlaşırken, var olan  su kaynaklarının korunması  çok daha fazla önem kazanmaktadır….

Özellikle de  Longoz ormanları dünyada örneğine az rastlanır bir ekosistem tipi olup, ekolojik yapısı ve büyüklüğü bakımından bölgenin çok önemli bir kaynak değerini oluşturmaktadır.

Biyosfer Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda Florada 12 (oniki) sıcak noktanın değerlendirmesi yapılmış ve bunların 11’inin korunmasına yönelik tavsiyeler geliştirilmiştir..

 

SICAK NOKTALAR

1. İğneada Longoz Ormanları,

2. Dupnisa Mağarası ve Çevresi,

3. Taxus Baccata Ormanı,

4. Balaban Deresi ve Çevresi,

5. Mutludere (Rezve River)

Karacadağı’da içerecek şekilde

6. Demirköy Dökümhanesi,

7. Mahya Dağı

8. Kasatura Körfezi

9. Panayır iskelesi

10. Tekkaya

11. Dereköy-Hudut Boyu

12. Kıyıköy

 

 

12 Noktadan bazılarına  baktığımızda Bugün nasıl ve ne kadar   koruyor?

Sıcak noktalardan biri olan, akar özelliğini taşıyan ender derelerden biri olan  Balaban dere  için DSİ 11, Bölge verdiği cevapta “ Kırklareli sınırları içerisinde Demirköy Balaban Köyünde 1 adet HES projesi ön raporu hazırlandı. Proje Balaban Köyü sınırları içerisindeki derelerde yer almaktadır. Balaban Barajı ile temin edilecek sular Tekirdağ-Kırklareli İllerinin Ergene Havzasındaki yerleşim yerleri ve sanayi bölgelerinin su ihtiyaçları karşılanacaktır. “ denilmektedir..    Nasıl sıcak nokta,  Nasıl Koruma,  sorusunu sormadan edemiyoruz..

En büyük çelişki ise   Proje kapsamında Dereköy’de kurulan “Doğa Eğitim Merkezi”nin karşına Taş ocağı ruhsatı verilmesi. Çocukların doğa eğitimi için planlanan merkezin 500 metre karşısına taş ocağı açılması için ruhsat verilmesi kurumlar arasında ki kopukluğun en büyük göstergesidir.

Ülkemizin dört bir yanında çevre yok ediliyor. Günlük çıkarlar uğruna yapılan siyasetin, toplumsal maliyeti ne yazık ki yüksek olmaktadır.   Dünyadaki en değerli şey yaşam hakkıdır.  Üzerinde tartışılması bile abesle iştigaldir. Yaşam  içinde doğal varlıklarımızı korumak hem de kayıtsız şartsız korumak  temel şart olmalıdır.

İşletmeler, istihdam yaratıyor, İhracat yapıyorlar diyenlere sormak gerek. Yaşam alanları yok edilerek, Yaşam yok oluyorsa, En değerli ve kutsal hak, yaşam hakkı ise, bunun ticareti olur mu?

Buralardan  elde edilen çimento ve benzeri maddeleri, bizden ithal edenler neden kendi ülkelerinde üretmez.?  Hatta var olan  fabrikaları ve benzeri kirli sanayi ve enerji tesislerini kapatırlar ve  bize getirirler. Çimentoyu biz üretelim. Elektriği biz üretelim.   Deriyi biz işleyelim. Tekstili biz dokuyalım, boyayalım.   Bu teknolojiyi onlar üretir, ama bu fabrikaları kendi ülkelerine kurmazlar. Bizim toprağımızda üretileni tüketirler. Kirli sanayiden doğan pislikler bize kalır.  Ergene bu yüzden zehir akar. Sonuçta zehirlenen hava,  toprak ve su ile yaşamlar yok olur. 

Gelişmiş ülkeler toplumsal maliyeti hesaplıyor. Halkının sağlığını,  doğal varlıklarını korumanın, kirleterek üretmekten çok daha düşük maliyetli olduğunu biliyor. En çöp işler için, en çok krediyi en az gelişmiş ülkelere verirler.  

Buna dur demek için toplumsal bilinç oluşmalıdır. Burada en önemli görev STK lara düşmektedir. STK lar  kendilerine şunu sormalıdır. Bizler neler yapabiliriz. Ya da bizler neler yapıyoruz.  Anayasamızda neler var?  Anayasal haklarımızı  ve  Uluslar arası sözleşmelerden doğan haklarımızın neler olduğunu bilirsek, doğamızı korumak adına küçükte olsa bazı kazanımlar elde edebiliriz..  Birkaç örnek vermek gerekirse

 

MADDE 56 - Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.     Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.

MADDE 63 – Devlet, tarih, kültür, ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır.

MADDE 166 - Ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı, özellikle sanayiin ve tarımın yurt düzeyinde dengeli ve uyumlu biçimde hızlı gelişmesini, ülke kaynaklarının döküm ve değerlendirilmesini yaparak verimli şekilde kullanılmasını planlamak, bu amaçla gerekli teşkilâtı kurmak Devletin görevidir.

MADDE 169 - Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların  yerine  yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir.

 Ormanları zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasî propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.

ÇEVRE İLE İLGİLİ ÜLKEMİZİN  TARAF  OLDUĞU  ULUSLAR ARASI  SÖZLEŞMELERDEN BAZILARI

1, Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslar arası Öneme Sahip Sulak     Alanlar     Hakkında Sözleşme, (1971-RAMSAR)

2.  Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme, (1972-PARİS)

3. Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi, (1979-BERN)

4. Ozon Tabakasının Korunmasına Dair Viyana Sözleşmesi (1985- VİYANA)

5. Tehlikeli Atıkların Sınırlar Ötesi Taşınımının ve Bertarafının Kontrolüne ilişkin Basel        Sözleşmesi (1989 – BASEL )

6. Karadeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi ve Eki Protokoller (1992-BÜKREŞ)

7. Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, (1992 -RİO)

8. Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası  Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES)


                  Artık yağmur çiselemeden, aniden sağanak bastırıyorsa, seller olup,    hayatlar, topraklar kayboluyorsa,   hazin sona adım adım yaklaşıyoruz demektir.  İşte o zaman, paranın ve mevzuatın hiç bir işe yaramadığını anlayacağız. Ancak anlamış olmak, bir işe yaramayacak..   

Geçmişten miras kalan doğal kaynakları koruyamadığımız gibi, rant uğruna gelecek nesillerin haklarını da gasp ediyoruz. Ülkemizin dört bir yanında çevre yok ediliyor. Günlük çıkarlar uğruna yapılan siyasetin, toplumsal maliyeti ne yazık ki yüksek olmaktadır.   Dünyadaki en değerli şey yaşam hakkıdır.  Üzerinde tartışılması bile abesle iştigaldir. Yaşam hakkı  için ,  doğal varlıklarımızı korumak hem de kayıtsız şartsız korumak  temel şart olmalıdır.

Biz yok olsak ta  Hiçbir sorumluluğu ve günahı olmayan gelecek nesiller  bizim duyarsızlığımızdan dolayı , bedelini hayatlarıyla  ödeyecekler. Onlar bunu hak etmiyor. Bizim buna hakkımız yok.

 

 

GÖKSAL ÇİDEM

DOĞAL YAŞAMI KORUMA VAKFI

KIRKLARELİ TEMSİLCİSİ

Bu Haberin Kaynağı : Göksal ÇİDEM
Bu Habere Ait Fotoğraflar
Bu Habere Yorum Yap
Adınız / Rumuzunuz / Mesaj Başlığınız
Yorumunuz
Bu Habere Yapılan Yorumlar
HEMEN ÜYELİK BİLGİLERİNİ GÜNCELLE





Gizlilik Sözleşmesi